Yeni Bir 3 Boyutlu Harita: Kalpteki “Küçük Beyin” Aydınlatılıyor

Organdaki sinir hücreleri yeterince anlaşılmamış. Kalbin kendi “beyni” var. Bilim insanları, fare kalplerinde intrakardiyak sinir sistemi adı verilen bu küçük beynin ayrıntılı bir haritasını çizdiler.

Kalbin büyük patronu beyindir ancak kalpteki sinir hücrelerinin de söz hakkı vardır. Bu nöronların kalp sağlığında çok önemli bir rol oynadığı, kalp ritimlerinin ince ayarına yardımcı olduğu ve belki de insanları belirli kalp hastalıklarına karşı koruduğu düşünülüyor.

Kalbin “beyin” kümesini oluşturan sinir hücreleri (sarı),(yeniden yapılandırılmış fare kalbinin tepesinde, kan damarlarının organa girip çıktığı yerin yakınında). Diğer renkler, sol atriyum (yeşil), sağ atriyum (turkuaz), sol ventrikül (mavi) ve sağ ventrikül (mor) gibi farklı kalp alanlarının dış hatlarını gösterir.

Haritalarını yapmak için, Philadelphia’daki Thomas Jefferson Üniversitesi’nden sistem biyoloğu James Schwaber ve meslektaşları, Knife-Edge Tarama Mikroskobu (Knife-edge scanning microscope) adı verilen bir yöntemle erkek ve dişi fare kalplerini görüntüleyerek kalp anatomisinin ayrıntılı resimlerini oluşturdu. Bu görüntüler daha sonra kalbin 3 boyutlu modeline yerleştirilebilir. Bilim insanları ayrıca tek tek nöronları çıkardılar ve her bir hücre içindeki gen aktivitesi miktarını da ölçtüler.

Bu ölçümler, kalbin nöronlarını ayrı gruplara ayırmaya yardımcı oldu. Bu nöron kümelerinin çoğu, kan damarlarının girip çıktığı kalbin tepesinde yer alıyor. Bu kümelerin bazılarının kalbin arkasına yayıldığı ve özellikle sol tarafta bol miktarda bulunduğu görüldü. Bireysel kümelerin bu yeni görüntüleri sayesinde bilim insanları bu grupların farklı görevleri olup olmadığını incelemeye başlayabilecek.

Araştırmacılar kalbin küçük beyninin kapsamlı, 3 boyutlu haritasının kalp hastalıklarını tedavi edip önleyebileceğini düşünüyor.

Çeviren: Elif Akçay

Kaynak

  • sciencenews.org

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir