Yapay Zekânın Öncüleri ‘Turing’ Ödülüne Layık Görüldü

 

Modern yapay zeka uygulamalarının temellerini atan Geoffrey Hinton, Yoshua Bengio, ve Yann LeCun 2018 Turing Ödülü’ne layık görüldü.

 

Bilgisayarın Nobel ödülü olarak bilinen Turing ödülleri sahiplerini buldu. Ödül “yapay zekânın manevi babaları” olarak adlandırılan ve bu alandaki öncü çalışmalarıyla tanınan Kanadalı Yoshua Bengio, İngiliz Geoffrey Hinton ve Fransız Yann LeCun arasında paylaştırıldı.

Ödülü veren New York merkezli Bilgisayar Makineleri Derneği’nden (ACM) yapılan açıklamada, Bengio, Hinton ve LeCun’un yapay sinir ağları ve derin öğrenme kavramlarını, bilgisayar bilimine uyarlayan çalışmaları dolayısıyla aldıkları belirtildi.

Günümüzde Bengio, Hinton ve LeCun’un birlikte ve ayrı ayrı yaptığı çalışmalarla bilgisayarların dönüşümünden, ses tanımaya, doğal dil işlemeden robot bilimine kadar çok sayıda yapay zekâ kullanan teknolojiye öncülük ettiği biliniyor. Üçlünün 1990’lar ve 2000’lerde geliştirdikleri yöntemler, bilgisayarların görsel algılamaları ve konuşma tanımaları alanında büyük atılımlar gerçekleştirilmesini sağlamıştı. Bugünün gündemini oluşturan otonom otomobiller ya da tıbbi teşhisler yapan robotların temelindeki yapay zekâ yazılımları bu üçlü tarafından ortaya koyuluyordu. Her üç isim de yapay zekâ araştırma ekosistemi içerisinde hem akademik anlamda hem de endüstride önemli yerlere geldiler. Hinton hem Google için çalışıp hem de Toronto Üniversitesi’nde ders vermekteydi, Bengio ise Montreal Üniversitesi’nde öğretim üyesiydi ve aynı zamanda kendi yapay zekâ şirketi Element AI’ı kurdu. LaCun ise Facebook’un baş yapay zekâ bilimcisi ve New York Üniversitesi’nde profesör.

Üçlü, insanların teknolojiye şüphe ile yaklaştıkları ve genel olarak teknolojiye yapılan yatırımların kısıtlı olduğu “yapay zekâ kışı” adı verilen bir dönemde yaptıkları çalışmalar ile tanınıyor. Günümüzde internette dolaşan verileri ve GPU’ları kullanan yapay zekâ modelinin ataları her ne kadar alanın geleceğinden umutlu olsalar da yapılacak çok fazla iş olduğunun da farkındalar. Onlara göre gelecekte tıpkı kendi yaptıkları gibi alanın temellerini yeniden atacak yapay zekâ sistemleri olması gerekiyor.

Bengio, Hinton ve LeCun ödülle birlikte 1 milyon dolarlık para ödülünün de sahibi oldu. Ödül, Amerikan teknoloji şirketi Google tarafından karşılanıyor.

Çeviri: Elif Akçay

Kaynak: https://mashable.com/article/ai-godfathers-win-turing-award/?utm_cid=mash-com-Tw-main-link#9hslJl6jeZqX

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir