Yapay zeka, gerçekten zeki mi?

  • Robotlar, öğrenme kabiliyetini nasıl geliştiriyorlar?
  • Yapay zekayı zeki kılan nedir?
  • Hatalardan ders çıkarma kabiliyeti var mı veya bir insan gibi rastgele verilmiş şekillerdeki harfleri algılayabilir mi?

Bunlar yapay zeka geliştiricilerinin sordukları sorulardan sadece birkaçı. Hantal robotlar üzerinde ağır ilerleyen programlar olarak başlayan süreç, belirli bir alandan herhangi birinin üzerinde denemeler gerçekleştirip kendi ihtiyaçlarına uygun hale getirebileceği bir kodlama şeklini aldı.

Yapay zekanın pratik uygulamaları test edilmeye devam ederken bizim de doğal zeka ve kesin modeli tespit etme yolundan ne anladığımız da araştırılıyor. Numenta’nın kurucu ortaklarından Jeff Hawkins, robotların daha zeki davranmaya başlaması durumunda beyni araştırmak zorunda kalacağı kararını çok erken vermişti.

Hawkins’in beyindeki odaklandığı son noktalardan biri, dünyada karşılaştığımız nesne modellerinin düzenlenip kaydediliği varsayılan beyin neo-korteksindeki yapısal birimler olan korteks sütunları oldu. Hawkins’e göre beynin nesneleri ne şekilde algıladığı ve kalıpları tanıdığının kilit noktalarından biri. Hem duygularımızdan aldığımız bilgiler hem de zamanla bunları nerede tecrübe edindiğimiz ile ilgili konumlara dair bilgiler, nesneleri tanımlayan kalıpları tanımlama kabiliyetiniz için önem arz ediyor. Hawkins, hareketin zeka denkleminde göz ardı edilirse yapay zekanın beynin modellenmesi bakımından sınırlı kalmaya devam edeceğine inanıyor.

Reşat Okur

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir