Yapay Zekâ Destekli Yeni Bir Soğuk Savaş mı Başlıyor?


Devletler yakın gelecekte, yapay zeka savaşlarını sınırlamak için önerilen Dijital Cenevre Sözleşmesi’ni kabul edebilir. Ancak bu, bağımsız milliyetçi gruplar, milisler, suç örgütleri veya teröristlerin siber saldırılarını durduracak güçte görünmüyor. Uzmanlar, yapay zekanın yakın gelecekte bir savaş silahına dönüştürüleceğinden eminler. 

Jeremy Straub,

North Dakota State University

Günümüzün jeopolitik durumunu 1980’lerinkiyle karşılaştırmak güç. Bugün, ABD ve Rusya birbirlerini içişlerine karışmakla suçluyorlar. Özellikle Rusya, ABD’nin içişlerine karıştırdığına yönelik söylemler üzerine askeri ihtilafla ilgili çeşitli endişelerini dile getirdi.

Yapay zekâ, soğuk savaşın yeni yüzü olacak

İkinci Dünya Savaş’ından sonra soğuk savaş dönemlerinde sıkça karşılaştığımız üzere uluslar, ileri teknolojiye dayalı silahlar geliştiriyor ve inşa ediyorlar. Soğuk savaş sırasında silah yoğunlaşması nükleer füze üzerineydi. Bugünse asıl yatırım bilgisayar sistemlerine veya çeşitli dijital hedeflere saldırmak için kullanılan yazılımlara yoğunlaşmış durumda.

Yapay zekânın (YZ) önemi hakkında Rusya, bazı kesin görüşlere sahip: Yapay zekâ yazılımı geliştikçe, insanlara yönelik daha fazla veri elde edilebilecek ve daha çabuk kararlar verebilecektir. YZ’nın dronlar, kendi kendini yönetebilen araçlar ve siber güvenlik gibi çeşitli uygulamalar için kullanılması dünyanın, YZ tarafından beslenen başka bir soğuk savaşa girebileceğine yönelik bir kanıt.

Modern Soğuk Savaş Dönemi

Tıpkı 1940’larda ve 1950’lerde olduğu gibi günümüzde de  her iki tarafın rakibinin teknolojik bir üstünlük kazanmasından korkmasına yönelik geçerli bir sebebi var. Moskova yakınlarındaki Stratejik Füze Akademisindeki yakın tarihli bir toplantıda, Rusya Devlet Başkanı Vladmir Putin, YZ’nın ABD’nin Rusya’ya karşı her yıl harcadığı geleneksel askeri harcamalara karşı güç değişimini yeniden dengeleme yolu olabileceğini ileri sürdü. Rusya’nın devlet destekli basın kuruluşlarında yapay zekânın “Rusya’nın ABD’yi savunmada yenmesinin anahtarı” olduğunun altı çizildi.

ABD ve Sovyetlerin dünya üzerindeki herkesi defalarca öldürmek için yeterince nükleer silah ürettiği soğuk savaş dönemlerini hatırlayabiliriz. Bu silahlanma yarışı, karşılıklı güvence altına alınmıştı. Her iki taraf da kendini riske atmadan ve açık bir savaşta girmeden mücadele etmek istiyordu. Karşılıklı gerçek bir savaş yerine, her iki taraf da silahlarını saklamaya ve dolaylı olarak daha küçük silahlı çatışmalar ve siyasi anlaşmazlıklar üzerinden mücadele etmeyi sürdürdü.

Siber Çatışma Dünyası

Siber silahlar özellikle yapay zekâ teknolojileriyle birlikte keskin bir dönüşüm geçirdi. Rusya ve Rus destekli hackerlar çeşitli elektronik casusluk saldırıları başlattı. Santraller, bankalar, hastaneler ve ulaşım sistemlerine saldırılar yapıldı. Ayrıca ABD seçimlerine yönelik Rus siber saldırıları, Ukrayna ve ABD müttefikleri olan İngiltere ve Almanya’yı hedef aldı.

Tüm bu gelişmelerin ışığında Putin, yapay zekâyı “sadece Rusya’nın değil, tüm insanlığın için geleceği” olarak görüyor. Eylül 2017’de, öğrencilere, “bu alanda lider olan ulusun dünyanın yöneticisi olacağını” söyledi. Tabi Putin şunları da ekledi: “Tüm nükleer kodları, yapay zekâya teslim edecek değiliz.”

Nükleer Silahlar ve Yapa Zeka Kontrolü

Bir ülkenin sınırlarına yakın gemilere ve denizaltılarına, çeşitli silahlara yapılan sürpriz saldırıların yol açtığı tehditlere karşı bazı ülkelerin, YZ sisteminin hızlı karar verme yeteneklerinden yararlanılması, karşı saldırıların başlatılması da dâhil olmak üzere çeşitli kendini savunma taktiklerini yapay zekâya emanet etmelerine yol açabilir.

Normal Silahlar ve Yapay Zeka

YZ ayrıca dronlar ve insansız araçlar dâhil olmak üzere, nükleer olmayan silahları kontrol etmek için de kullanılabilir. İnsansız araçların iletişimin engellendiği durumlarda çalışabilmesi önemlidir. Bu da dâhili YZ kontrolünü gerektirir. YZ kontrolü ayrıca bir kontrol tesisini yok ederek çeşitli drone saldırılarını durdurmayı veya yok etmeyi hedefleyen bir yapıda da çalışabilir. Siber saldırılar benzer şekilde, iletişim aralığının ötesinde faaliyet gösterebilir. Olanlara tepki vermek önemlidir. Saldırı durumlarına YZ sistemleri tarafından en iyi şekilde hızlı bir yanıt verilmesi burada kilit noktadır.

YZ-koordine saldırıları neredeyse anında siber ya da gerçek silahları harekete geçirebilir ve sistemlerin önceden haberdar edilmesine olanak sağlayabilir. YZ sistemleri, insanın kavrayabildiğinden daha hızlı analiz yapabilir ve hedefleri, teknikleri değiştirebilir. Örneğin bir YZ sistemi hiç fark edilmeden bir uçağa yönelik siber saldırı için bir dronu harekete geçirebilir.

Yapay Zeka Teknolojisinin Geleceği

Düşmanlarının YZ silahlarına sahip olduğunu ya da alacağını düşünen birçok ülke, bu teknolojileri satın almak isteyecektir. Ancak YZ’nin savaş teknolojisindeki geniş kullanımı için hala biraz zaman gerektiriyor.

Ülkeler gelecekte, YZ çatışmasını sınırlamak için önerilen bir Dijital Cenevre Sözleşmesi‘ni kabul edebilir. Ancak bu bağımsız milliyetçi grupların, milislerin, suç örgütlerinin, teröristlerin ve diğerlerinin YZ saldırılarını durdurmayacak. Bu nedenle, birisinin YZ’yi bir silah haline getireceğini tahmin etmek güç değil. 

Çeviri

Mert Küçükvardar

Kaynak: https://www.livescience.com/61563/30.01.2018

Related Posts

Müzisyen Niko Necdet’e komşu dehşeti! Önce pompalı tüfekle ateş açtı sonra baltayla evine saldırdı

İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan komşu kavgasında Arif Serdar K., müzisyen Niko Necdet Keresteci’ye pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra balta ile evine saldırdı. Olaylar güvenlik kamerasına da yansıdı….

Sen Türkülerini Söyle kazanan isim belli oldu!

Sen Türkülerini Söyle yarışması 10. bölümüyle süper final yaptı. TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan şarkı yarışmasında büyük finalin ardından kazanan isim netleşti. Peki, Sen Türkülerini Söyle…

Amerika Açık tek kadınlarda şampiyon Coco Gauff

Tenis sezonunun son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık tek kadınlar finalinde ABD’li Coco Gauff, Belaruslu Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. 2023 Amerika Açık tek kadınlar…

Kardeşlerim Doruk öldü mü? Kardeşlerim dizisinden Onur Seyit Yaran ayrıldı mı?

Kardeşlerim Dizisi 4. Sezonunda Doruk’un Sonu ve Onur Seyit Yaran’ın Ayrılışı Kardeşlerim dizisi, 9 Eylül tarihinde 4. sezonuyla ekranlara geri döndü. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte, Doruk karakterinin…

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir