Piezoelektrik Teknolojisi


Bilim insanları birgün piezoelektriği, hava gitarı (air guitar) gibi çeşitli hareketlerle elektroniğe güç vermek için kullanmayı umuyor.

Piezoelektrik kelimesi temel olarak, büküldüğünde veya sıkıştırıldığında elektrik yükü üreten malzemeleri ifade eder. Elektrik; yüklü parçacıkların akışından, malzemede oluşan basınç ve ısıdan kaynaklanır. Birçok malzeme piezoelektrik üretebilir. Kristaller ve seramikler – sert malzemeler çok yüksek sıcaklıklarda pişirilen çeşitli objeler bile bunu ortaya çıkarabilir. Piezoelektrik, kemikler ve hatta bazı protein molekülleriyle de ortaya çıkabilir.

Bilim insanları, daha farklı alanlarda piezoelektrik kullanmanın yollarını arıyorlar. Giysilerdeki piezoelektrik malzemeler, cep telefonlarımızı cebimizdeyken bile şarj edebilir. Piezoelektrik teknolojisine sahip klavyeler, biz yazı yazarken arka planda elektriği toplayabilir. Hatta bu teknolojiyi kullanan cihazlar, sağlığımızı arka planda takip ederken fiziksel hareketlerimizi kendilerine güç sağlamak için bile kullanabilir.

Piezoelektrik” kelimesi iki Yunanca kelimeden gelir. İlki piezen, sıkmak anlamına gelir. İkincisi ise elektrona yüklenen bir kehribar. Bu Yunanca’dan geliyor. Evet, kehribar. Bunun nedeni, kehribarın yani fosilleşmiş ağaç reçinesinin bir kumaşa sürdüğünüzde statik elektrik üretmesidir. Konuyla ilgili daha fazla detaya ulaşmak için şu kelimeler incelebilir:

  • Kehribar: Fosilleşmiş ağaç reçinesi. Araştırmacılar, bu değerli taşın büyük olasılıkla kozalaklı ağaçlardan veya koni taşıyan yaprak dökmeyen ağaçlardan geldiğini düşünüyor.
  • Hücre: Bir organizmanın en küçük yapısal ve işlevsel birimi. Tipik olarak çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür, bir zar veya duvarla çevrili sulu bir sıvıdan oluşur. Boyutlarına bağlı olarak, hayvanlar binlerce hücreden trilyonlarca hücreden oluşur. Mayalar, küfler, bakteriler ve bazı algler gibi çoğu organizma tek bir hücreden oluşur.
  • Elektrik yükü: Elektrik kuvvetinden sorumlu fiziksel özellik; negatif veya pozitif olabilir.
  • Elektrik: Elektron adı verilen, genellikle negatif yüklü parçacıkların hareketinden kaynaklanan bir yük akışı.
  • Mineral: Kuvars, apatit veya çeşitli karbonatlar gibi kayayı oluşturan maddeler. Kayaların çoğu, birbirine karışmış birkaç farklı mineral içerir. Bir mineral genellikle oda sıcaklığında katı ve stabildir ve belirli bir formüle veya reçeteye (atomların belirli oranlarda meydana geldiği) bir kristal yapıya (yani atomlarının düzenli üç boyutlu modellerde organize edildiği anlamına gelir) sahiptir. Fizyolojide vücudun sağlığı korumak için dokuları yapmak ve beslemek için ihtiyaç duyduğu kimyasalların aynısı.
  • Molekül: Olası en küçük kimyasal bileşik miktarını temsil eden elektriksel olarak nötr bir atom grubu. Moleküller, tek tip atomlardan veya farklı tiplerde yapılabilir. Örneğin, havadaki oksijen iki oksijen atomundan (O2) oluşur, ancak su iki hidrojen atomundan ve bir oksijen atomundan (H 2 O) oluşur.
  • Parçacık: Bir şeyin çok küçük bir miktarı.
  • Piezoelektrik: Belirli malzemelerin (kristaller gibi) deforme olduğunda veya sıkıştırıldığında elektrik voltajı geliştirme yeteneğini açıklayan bir sıfat.
  • Piezoelektriklik: Genellikle bir kristalin veya kristalin bir malzemenin ustaca deforme olmasının bir sonucu olarak ortaya çıkan elektrik boşalması.
  • Basınç: Alan birimi başına kuvvet olarak ölçülen, bir yüzeye eşit olarak uygulanan kuvvet.
  • Protein: Bir veya daha fazla uzun amino asit zincirinden oluşan bir bileşik. Proteinler, tüm canlı organizmaların önemli bir parçasıdır. Canlı hücrelerin, kasların ve dokuların temelini oluştururlar; işi hücrelerin içinde de yaparlar. Daha iyi bilinen bağımsız proteinler arasında hemoglobin (kanda) ve enfeksiyonlarla savaşmaya çalışan antikorlar (ayrıca kanda) bulunur. İlaçlar genellikle proteinlere tutunarak etki eder.
  • Reçine: Genellikle bitkiler tarafından salgılanan yapışkan, bazen aromatik bir maddedir. Ayrıca, ısıtıldığında veya ışıkla muamele edildiğinde sertleşecek olan bazı plastikler için viskoz başlangıç ​​bileşeni de olabilir.
  • Sensör: Sıcaklık, barometrik basınç, tuzluluk, nem, pH, ışık yoğunluğu veya radyasyon gibi fiziksel veya kimyasal koşullar hakkında bilgi toplayan ve bu bilgileri depolayan veya yayınlayan cihaz. Bilim adamları ve mühendisler, zamanla değişebilen veya bir araştırmacının bunları doğrudan ölçebileceği yerlerden çok uzakta bulunan koşullar hakkında onları bilgilendirmek için genellikle sensörlere güvenirler.
  • Ses dalgası: Sesi ileten dalga. Ses dalgalarının değişen yüksek ve alçak basınç alanları vardır.
  • Statik: (fizikte) Bilgi içermeyen, ancak yoğunluk veya dalga boyunda rastgele dalgalanmalar içeren elektronik bir sinyal.
  • Statik elektrik: Bir malzemenin içinden akmak yerine bazı yüzeylerde aşırı elektrik yükünün birikmesi. Bu yük oluşumu, elektriğin iyi iletkenleri olmayan iki şey birbirine sürtündüğünde gelişme eğilimindedir. Bu, nesnelerden birindeki elektronların diğeri tarafından alınmasına ve toplanmasına izin verir.
  • Dalga: Uzayda ve maddede düzenli, salınımlı bir şekilde seyahat eden bir rahatsızlık veya varyasyon.

 

Çeviri: Mert KÜÇÜKVARDAR

Kaynak

  •  https://www.sciencenewsforstudents.org/article/scientists-say-piezoelectric

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir