Maddenin Yeni Bir Hali Daha Mı Keşfedildi?


“Maddenin kaç hali var?” sorusuna hep 3, diye cevap verirdik. Oysa çoktan 5 olmuştu ama bu ikisi çok özel şartlar gerektirdiği için sadece uzmanlar tarafından dile getirilip kullanılıyordu: Plazma ve Bose-Einstein Condensate (Bose-Einstein yoğunlaşması).

Elif Akçay

Maddenin dördüncü hali olan Plazma; elektronlarını yitirmiş atom çekirdekleriyle serbest kalmış elektronlardan oluşan gaza verilen isimken Bose-Einstein yoğunlaşması; parçacıkları bozonlardan oluşan maddelerin en alt enerji seviyesinde yoğunlaştığı, kuantum etkilerinin gözlenebildiği maddenin beşinci halidir.

New York Üniversitesi, Buffalo Üniversitesi ve Wayne Eyalet Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, maddenin yeni bir halini keşfettiler. “Topolojik süperiletkenlik” olarak tanımlanan bu halin, hem elektronik cihazların veri depolama kapasitelerini ve hesaplama hızını artırmak hem de kuantum bilgisayarları geliştirmek için kullanılması bekleniyor.

Araştırmada genel olarak kuantum bilgisayarlar üzerine duruluyor. Kuantum bilgisayarlar, geleneksel bilgisayarlardaki bitler yerine kübit adı verilen özel birimleri kullanarak daha hızlı hesaplama yapabiliyor. Bu bilgisayarlarda bulunan kübitler, normalde 1 veya 0 durumunda bulunan bitlerin aksine süper pozisyon durumunda çok daha karmaşık işlemleri çok daha hızlı yapabiliyorlar.

Araştırmalar sırasında maddenin konvansiyonel durumundan kuantum durumuna geçişte yeni bir topolojik hal aldığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, kuantum durumundaki değişiklikleri iki hal arasındaki değişimde ortaya çıkan enerji bariyeri üzerinden gözlemlemeyi başardı. Araştırma esnasında Majorana fermiyonu adı verilen özel yapılar da gözlemlendi. Fermiyon, parçacık fiziğinde, Bose-Einstein istatistiğine sahip bozonların aksine, belirtilen zamanda sadece bir kuantum durumuna karşılık gelebilen parçacıklardır. İlk olarak 20. yüzyılda, İtalyan bilim insanı Ettore Majorana tarafından ortaya atılan bu fermiyonlar, kendi kendilerinin anti parçacığı olarak hareket edebiliyor. Diğer fermiyonlarla etkileşime girmeyen bu yapıların teoride kübit saklamak için ideal oldukları söyleniyordu. Yeni topolojik durumda bu fermiyonların toplanabilmesi sağlanabiliyor.

New York Üniversitesi’nden fizikçi Dr. Javad Shabani, bu yapı sayesinde kübitlerin depolanmasına ek olarak hatasız şekilde çalışmanın da yolunun açılacağını söylüyor.

Araştırmaya arXiv’den ulaşabilirsiniz.

Kaynak: sci-news.com/physics

Related Posts

Müzisyen Niko Necdet’e komşu dehşeti! Önce pompalı tüfekle ateş açtı sonra baltayla evine saldırdı

İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan komşu kavgasında Arif Serdar K., müzisyen Niko Necdet Keresteci’ye pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra balta ile evine saldırdı. Olaylar güvenlik kamerasına da yansıdı….

Sen Türkülerini Söyle kazanan isim belli oldu!

Sen Türkülerini Söyle yarışması 10. bölümüyle süper final yaptı. TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan şarkı yarışmasında büyük finalin ardından kazanan isim netleşti. Peki, Sen Türkülerini Söyle…

Amerika Açık tek kadınlarda şampiyon Coco Gauff

Tenis sezonunun son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık tek kadınlar finalinde ABD’li Coco Gauff, Belaruslu Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. 2023 Amerika Açık tek kadınlar…

Kardeşlerim Doruk öldü mü? Kardeşlerim dizisinden Onur Seyit Yaran ayrıldı mı?

Kardeşlerim Dizisi 4. Sezonunda Doruk’un Sonu ve Onur Seyit Yaran’ın Ayrılışı Kardeşlerim dizisi, 9 Eylül tarihinde 4. sezonuyla ekranlara geri döndü. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte, Doruk karakterinin…

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir