Koronavirüs Görüntüleri Yayımlandı


Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’ndeki Rocky Mountain Laboratuarları, Çin’in Wuhan şehrinde başlayan salgında 60.000’den fazla kişiye bulaşan ve 1.370’ini öldüren yeni koronavirüs olan SARS-CoV-2’nin ilk görüntülerinden bazılarını ortaya çıkardı.

Virüsler, bir protein tabakasının içine sarılmış DNA veya RNA’dan oluşan ufacık-küçük bulaşıcı lekelerdir. Tipik bir ışık mikroskobu tarafından görülemeyecek kadar küçüktürler.

RML’deki araştırmacılar, COVID-19 (SARS-CoV-2’nin neden olduğu hastalığın yeni adı) ile enfekte olmuş bir ABD’li hastadan alınan virüs ve hücrelerin örneklerini görüntülediler. Araştırmacılar bunun için iki farklı yüksek çözünürlüklü mikroskop – tarama elektron mikroskobu ve transmisyon elektron mikroskobu kullandılar. Her ikisi de görüntü örnekleri üzerinde ışık demeti yerine odaklanmış bir elektron demeti kullanır. (Renk resimlere daha sonra eklenir.)

SARS-COV-2 virüsü, 2012’de ortaya çıkan Ortadoğu solunum sendromu koronavirüsü (MERS-CoV) ve 2002’de ortaya çıkan şiddetli akut solunum sendromu koronavirüsüne (SARS-CoV) benziyor.

Bunun nedeni, bu virüslerin üçünün de taç benzeri görünüme sahip aynı “koronavirüs” ailesinde olmasıdır. Latince “korona” kelimesi “taç” anlamına gelir.

 

Çeviren: Elif Akçay

Kaynak: livescience.com

 

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir