İşte, Önemli Felsefe Dersleri Veren 6 Film: Şahane Hayat (2)

Filmin yanıt aradığı felsefi soru şu:  Hayatı yaşamaya değer kılan nedir?

Frank Capra’nın Şahane Hayat (It’s A Wonderful Life) adlı filmi, aşırı duygusal bir Noel klasiği ile hem öngörülebilir hem de öngörülemez yönleriyle  bu soruya bir cevap arıyor. Aslında bir cevap da veriyor.

Filmde James Stewart (George Bailey karakteri), fakir ailesi uğruna kişisel planlarını ve arzularını feda eder ve “şahane hayat”a kavuşur. Sorunun cevabı burada verir fakat kendi cevabını tartışmaya açar: Filme göre iyi bir yaşam sürmenin en iyi ahlaki yolu, sizi insanlara bağlayan bir yoldur. Kişisel menkıbesini gerçekleştirmek için yola çıkmak hem riskli hem de ahlaki değildir.

Ancak film, biraz daha derin bir düzeyde Sokrates’in “Sorgulanmamış hayat, yaşanmaya değmez” ünlü sözünün doğru olup olmadığı da tartışmaya açar. Çünkü kendini ailesine feda eden Bailey’i intihar etmekten kurtaran şey, hayatı felsefi bir düşünce aracılığıyla sorgulama şansına kavuşmuş olmasıdır:

“Sana harika bir hediye verildi George, dünyanın sensiz nasıl bir yer olacağını görme şansı.”

Film, o şansa kavuşmamış olsaydı kendini öldürmüş düşünmemizi ister. Fakat hiç doğmamış olmanın daha iyi olacağına inansaydı Bailey ve intihar etseydi, biz seyirciler hala harika bir hayatı olduğunu düşünür müydük?

Öyleyse film bize, insanın hayatın iyi olduğunu bilmediğini, düşünmediği sürece de hayatın iyi olamayacağını gösterir.

Christine Korsgaard /Harvard Üniversitesi Felsefe Profesörü

Not: 6 Filmden 3.’sü ise İda: Tamamen açıklanabilir veya haklı gösterilebilir bir nihai seçim yapılabilir mi?

(Sonraki paylaşımda gelecek)

Elif Akçay

Kaynak: The guardian.com

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir