İşte, Önemli Felsefe Dersleri Veren 6 Film: İlkbahar, Yaz, Sonbahar, Kış… Ve İlkbahar (6)

 

İyi olma arayışı, kötülüğe giden bir yol mu?

Film, bilge bir Budist rahip ve onun öğrencisi küçük, masum bir çocukla başlar. Birkaç yıl sonra, genç bir kadın iyileşmek için gelir ve kaos başlar: Kadın ve oğlan ilişkiye girerler ve oğlan kadını şehre kadar izler. Birkaç yıl sonra, şimdi 30’lu yaşlarının başlarında, iki dedektif tarafından takip edilen bir erkek geri döner. Kadını kıskançlıktan öldürmüştür: Böylece bir kadına duyulan sevginin bağlanmaya yol açacağı, bu bağlılığın ise cinayetle  sonuçlanacağı konusunda insanları önceden uyaran yaşlı keşişin kehaneti gerçekleşmiş olur. 

Burada yapılacak ilk şey, filmin döngüsünü kelimenin tam anlamıyla kendisinden daha fazla anlamaktır: Genç adam, başka bir erkek için onu terk ettiğinde sevgilisini niçin öldürür? Onun aşkı neden bu kadar sahiplenicidir?

Seküler yaşamda, herhangi bir adam bu terk edişi, çok acı verse de kabullenir. Öyleyse keşişe bunu yaptıran Budist keşiş eğitimi olabilir mi?  Ya cinayet de dahil olmak üzere, bir kadının sadece şehvet nesnesi olarak görülüp öldürülmesi için kışkırtılması, filmin ortaya koyduğu tüm bu doğal döngü, Budist evrenin bir parçası ise?

Tinin Görüngübilimi’nde Hegel, “Kötülük, etrafındaki kötülüğü algılayan bakışta bulunur” diye yazar. Kim Ki-duk’un filmi, bu görüş için mükemmel bir durum sunmuyor mu? Kötülük yalnızca insanın sahip olduğu şehvet değildir; kötülük aynı zamanda keşişlerin kötülük olarak sahip olduğu şehveti algılayan çok kopuk bir bakış açısıdır. Bu, felsefede refleksivite olarak adlandırdığımız şeydir: Bir şeyleri kınadığımız nokta, bu şeylerin kendisinin bir parçası olabilir.

Slavoj Žižek

Uluslararası Birkbeck Beşeri Bilimler Enstitüsü Direktörü

Çeviri Elif Akçay

 

Kaynak: The guardian.com

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir