Google Yapay Zeka ile Nasıl Müzik Yapıyor?


Bilgisayarlar yaratıcı olabilir mi? Bu, felsefi bir soru olsa da gerçekten yapay zeka (AI) insanların beğenisine hitap eden giden  müzik ve sanat eserleri yapabilir. Yüzyıllardır insana özgü olduğu varsayılan sanatsal yaratıcılık, bilgisayarlar tarafından taklit edilebilir.

Geçen yıl Google , AI’nın sanatta neler yapabileceğinin sınırlarını zorlamayı amaçlayan bir araştırma projesi olan Magenta’yı başlattı. ScienceMag (S), yaratıcı AI’nın geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında San Francisco, Kaliforniya’daki  ekibin lideri Douglas Eck ile konuştu. Röportaj’dan bazı bölümler şöyle:

S: Magenta müziği nasıl oluşturuyor?

Anahtar kelime öğrenmedir. Artık klasik kurallara dayalı klasik AI yaklaşımlarına yoğunlaşmıyoruz. Kendi kendini tekrar inşa eden nöral ağlar, değişimsel yöntemler, düşman eğitim yöntemleri ve takviye öğrenimi de dahil olmak üzere birçok farklı makine-öğrenme tekniği denedik. Tüm bu moda sözcükler, kısa bir cevap içinde açıklanamayacak kadar fazla.  Şunu söyleyebilirim ki bunların hepsi, örnekten öğrenme sisteminde yeni bir şeyler üreten farklı teknikler.

Bir müzisyen, Google Magenta’sının bir parçasında  geliştirilmiş bir yazılım olan AI Düet programı ile doğaçlama yapıyor.

S: Magenta hangi örneklerden öğreniyor?

Farklı enstrümanlarla üretilen notalarda yeni sesleri birleştirmek için nöral ağları kullanan NSynth algoritmasını eğittik. SketchRNN algoritaması “Hızlı Çiz!” oyunumuzdaki milyonlarca çizime eğitildi. En sonki müzik algoritmamız RNN gösterisi, piyanoda klasik piyano gösterileri üzerine eğitildi. Müzisyenlerin kendi müzikal yapıtlarında kolay bir şekilde  modeller oluşturmasını, ardından ortaya çıkan müzikle eğlenmelerini, daha da ötesi onu geliştirmesini umuyorum.

S: Bilgisayar oluşumu yıllar içinde  nasıl değişti?

Şuanda odak noktada, sabit kodlu kurallar kullanmak yerine, makine öğrenimi örneğinde olduğu gibi, öğrenen algoritmalar var. Ayrıca çalışmamız  ve Sony’nin “Daddy’s Car” (Beatles’tan esinlenen ve bilgisayarla bestelenen bir şarkı] gibi değiştirme teknolojisi olmaktan ziyade, bilgisayarları insan yaratıcılığı için yardımcı olarak kullanma konusunda artan bir ilgi olduğunu düşünüyorum.

S: Bilgisayarla bestelenen müzikler sizi hiç şaşırttı mı?

Evet. Her zaman. Ian Simon ve Sageev Oore’nin en son RNN algoritmasından çıkan bestelerin etkileyiciliği karşısında gerçekten şaşırdım. Disklavier piyanolarında MIDI’de çalan gerçek performanslar üzerine eğitim aldıklarından dolayı, modelleri gerçekçi zamanlama ve dinamik diziler üretebiliyor.

S: Magenta başka neler yapabiliyor?

Magenta yazılımı insan resimlerindeki artistik stilleri öğrenebilir ve onları yeni resimlere uygulayabilir.

Şaka söyleyeme konusunda  bir yaz stajı yaptık ama hiç eğlenceli şeyler üretemedik. Resim çizimi ve karikatür üretimi üzerine de çalışıyoruz. Gelecekte tasarımla ilgili alanlarla daha fazla ilgilenmek istiyorum. Örneğin mimarlar ve Web sayfası tasarımcıları için araçlar sağlayabilir miyiz? Onu merak ediyorum.

S: Bir bilgisayar çıktısı olan sanat eserini nasıl karşılıyorsunuz?

Kanada’da Montreal Üniversitesi, Bilgisayar Bilimleri Fakültesinde iken bir müzik öğretim üyesi Jean Piche’den biraz “bilgisayar müziği” duymuşluğum vardı. Caz piyanisti Keith Jarrett ’in müzik tarzına benzer müzik yapabilen bir program geliştirmişti. Gerçek Jarret kadar çekici değildi. Fakat algoritma geliştirmiş olmanın kendisi yaratıcı bir işti. Bu yüzden onu beğenmiştim. Jean’i tanımak ve bu güzel programı ithaf etmek, beni daha da heveslendirdi.

S: İnsana özgür denilen yeteneklerin bir algoritma tarafından taklit edilebiliyorsa bu yetenekler hakkında yeniden düşünmeli miyiz?

Santranç hakkında şuan farklı düşünüyorum çünkü makinalar daha iyi oynayabiliyorlar. Ancak santranç oynayan bilgisayarların oyunu devalüe ettiğini görmedim. İnsanlar halas satranç oynamayı seviyorlar. Üstelik bilgisayarlar, santranç öğrenmek için muhteşem bir araç oldular. Bence örneğin santranç ustalarının oyun yaklaşımı ile  bilgisayarın kaba kuvvet içermeyen görselleştirme ve tecrübeyle problemi nasıl çözdüğü karşılaştırmak fazlasıyla ilginç olabilir.

S: Daha yaratıcı olmak için insanlar ve makinalar nasıl işbirliği sağlayabilirler?

Bence bu tekrarlanan bir süreç. Sanatta bir fark yaratan yeni teknolojileri çözümlemek biraz zaman alıyor. Magenta’yı elektronik gitar olarak düşünmeyi seviyorum. Rickenbacker ve Gibson,  sahnede diğer enstrümanlarla rekabet edebilecek kadar güçlü olmak için gitarları elektronik hale getirmmişlerdi. Jimi Hendrix ve Joni Mitchell ya da Marc Ribot ve St.Vincent hatta diğer binlerce gitarist, bu enstrümanın nasıl çalınabildiğine bu yeni bilgiyi bir kenara atıyorlar ve enstrümanları yanlış kullanıyordu. Bazılarının söylediğine göre bunlar tekrar akord etme, bozma, yayları eğme, aşağı-yukarı yönlü çalma, efekt pedallarını kullanma vs. idi. Üretken modeller açısından bakıldığında, makine öğrenmesinin ilerlemesi ne kadar hızlı olursa olsun, sanatçılar orada olanların sınırlarını zorlamak için daha çok çalışacaklar.

 Çevri: Duygu AYDEMİR

Kaynak: http://www.sciencemag.org/news/2017/08.

Related Posts

Müzisyen Niko Necdet’e komşu dehşeti! Önce pompalı tüfekle ateş açtı sonra baltayla evine saldırdı

İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan komşu kavgasında Arif Serdar K., müzisyen Niko Necdet Keresteci’ye pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra balta ile evine saldırdı. Olaylar güvenlik kamerasına da yansıdı….

Sen Türkülerini Söyle kazanan isim belli oldu!

Sen Türkülerini Söyle yarışması 10. bölümüyle süper final yaptı. TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan şarkı yarışmasında büyük finalin ardından kazanan isim netleşti. Peki, Sen Türkülerini Söyle…

Amerika Açık tek kadınlarda şampiyon Coco Gauff

Tenis sezonunun son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık tek kadınlar finalinde ABD’li Coco Gauff, Belaruslu Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. 2023 Amerika Açık tek kadınlar…

Kardeşlerim Doruk öldü mü? Kardeşlerim dizisinden Onur Seyit Yaran ayrıldı mı?

Kardeşlerim Dizisi 4. Sezonunda Doruk’un Sonu ve Onur Seyit Yaran’ın Ayrılışı Kardeşlerim dizisi, 9 Eylül tarihinde 4. sezonuyla ekranlara geri döndü. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte, Doruk karakterinin…

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir