Google ile Levi’s Hareket Algılayıcı Akıllı Ceket Üretti


Google ile Levi’s Hareket Algılayıcı Akıllı Ceket Üretti

Ceket, Levi’s ve Google arasındaki işbirliğinden ortaya çıktı. Ürün aslında Jacquard adında bir Google projesinin parçası. Ceketin bir kısmında yer alan iletken lifler, bir çip ve 1.5 inçlik siyah elektronik bileşenler yardımıyla akıllı cihaza bağlanıyor. Bu sayede, giysi ile telefonunuz arasında bir bluetooth köprüsü oluşturabiliyorsunuz. Kullanılan iletken kumaş sayesinde giyim eşyalarını bir tür ekrana çeviren bu teknoloji, dokunma durumunu, basıncı ve elin konumunu algılayabiliyor.

Bu ceketin deneme versiyonu ilk kez 2017 Ekim’inde satışa sunuldu ve o zamandan günümüze Google ve Levi’s bunu çarpıcı bir şekilde geliştirdi. İlk nesil ürün, bir giyim mağazasında görebileceğiniz hırsızlık koruma cihazlarına benzeyen, ceketten belirgin bir şekilde çıkıntı yapan 4.5 inçlik siyah bir konektöre dayanıyordu. Ve ceket üzerindeki dokunma duyarlı arayüz daha belirgindi. Şimdiki ürün, siyah bağlantıyla gizlenen ve yarım inçten daha az biçimiyle çıkıntı yapan, dokunmaya duyarlı bir yapıda. Aynı zamanda cekette yer alan kumaş parçası giysinin geri kalanından ayırt edilemez bir yapıda. Kısacası ilk nesil basit bir modeldeydi. İkinci nesil ise aerodinamik.

Carnegie Mellon Üniversitesi, İnsan-Bilgisayar Etkileşimi Enstitüsü’nde yardımcı doçent olan Chris Harrison, “Bunun asıl yararı etkileşimin dolaysızlığıdır” diyor. “Bir akıllı saati kullanmak için telefonu cebinizden çıkarmanız veya kolunuzu geriye doğru hareket ettirmeniz gerekli.” Bunun yerine bu cekette sadece bir parça kumaşa dokunarak bir şeyler yapıyorsunuz.

Dokunuşa duyarlı kumaş 2019’a ait bir fikir gibi görünse de konsept en az 1997 yılına kadar uzanıyor ve MIT’in özünde “Giyilebilir bilgisayarların artık sıradan giysilerle sorunsuz bir şekilde birleşebileceğini” belirten bir makalede ele alındığı göze çarpıyor. Yirmi yıldan fazla bir süredir gündemde olan bu vizyon şu anda gerçekten sorunsuz bir şekilde gerçekleşiyor. Ve hatta Star Trek tarzı iletişim rozetlerinin olduğu ve yalnızca giysilere dokunulduğunda iletişimin kurulduğu bir geleceği hayal etmek eğlenceli gözüküyor. Muhtemelen bu ceketlerden birini satın almanız size biraz pahalıya patlayabilir zira istediğiniz sürüme bağlı olarak fiyatlar 198 ile 248 dolar arasında değişiyor.

Çeviri: Mert Küçükvardar

Kaynak: popsci.com/

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir