Fizik tedaviden sıkıldınız mı? Öyleyse “vatandaş bilimi”ne odaklanın!


Fizik tedavi hastaları, terapi için düşük maliyetli cihazlarla rehabilitasyon egzersizlerini yaparken bilim insanlarının üstünde çalıştığı büyük veri analizlerinin gerekli olduğu projelere de katkı sunmuş olacaklar.

Fizik tedavi gören hastaların, bilime katkı sunacakları bir yöntem geliştirildi. “Vatandaş Bilimi” adı verilen bu yöntem sayesinde, hastalar, rehabilitasyon için gerekli egzersizlerini yaparken, bilim insanlarının ihtiyaç duyduğu miktardaki büyük verinin elde edilmesine de katkı sunuluyor. Böylece; bir yandan bilim insanlarının çok sayıda gönüllü üzerinden bilimsel çalışmalarının daha gerçekçi sonuçlar vermesi sağlanırken, diğer yandan gönüllülere, tedavilerini daha eğlenceli hale getirebilmeleri sağlanıyor ve bilimsel projeleri desteklemiş olmanın mutluluğu yaşatılıyor.

Hastaların yapmak zorunda oldukları egzersizlerden çift yönlü faydanın sağlandığı bu araştırmada, eklemlerin üç boyutlu koordinatlarını tahmin edebilen bir “hareket-yakalayıcı sensör” kullanıldı. Katılımcılardan, bir kolunu gövdeden kaldırdıktan sonra bilek hareketi yapmaları istendi. Ardından etkilenen kolla birlikte tekrarlayan basit hareketleri temel alan ve genel kabul gören rehabilitasyon egzersizleri taklit ettirildi.

Sonuçları kaydeden araştırmacılar, doğal kullanıcı arayüzünün, çevresel izleme görevlerini yerine getirirken etkileyici ve sempatik bir araç sunduğunu gördü. Çünkü, katılımcıların motivasyonunu artırarak daha iyi bir hareket performansı elde edilmesini sağlayan bu araç sayesinde bir dizi nesnel indeks nicelleştirildi. Elde edilen sonuçlar, fiziksel egzersizlerde kullanılan ucuz cihazların, bilimsel araştırmalara önemli katkılarda bulunabileceğini de göstermiş oldu.

NYU Tandon Mühendislik Fakültesindeki araştırmacıların yürüttüğü bu çalışmaya hastalar gönüllü olarak katılıyor. Konu ile ilgili bilgi veren Mekanik ve Havacılık Mühendisliği Profesörü ve aynı zamanda araştırma grubunun lideri Maurizio Porfiri, bu çalışmanın işaretsiz optik sistemler vasıtasıyla üst sınır rehabilitasyon hizmetlerine yönelik gerekli olan ilk adım olduğunu ve insan hareketlerini yakalamak için düşük maliyetli bir teknolojinin de davranışsal tedaviyi genişletebileceğini söylüyor.

Abdulkadir Büyükbingöl

Kaynak: Science Daily/Feb 24, 2017.

Related Posts

Müzisyen Niko Necdet’e komşu dehşeti! Önce pompalı tüfekle ateş açtı sonra baltayla evine saldırdı

İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan komşu kavgasında Arif Serdar K., müzisyen Niko Necdet Keresteci’ye pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra balta ile evine saldırdı. Olaylar güvenlik kamerasına da yansıdı….

Sen Türkülerini Söyle kazanan isim belli oldu!

Sen Türkülerini Söyle yarışması 10. bölümüyle süper final yaptı. TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan şarkı yarışmasında büyük finalin ardından kazanan isim netleşti. Peki, Sen Türkülerini Söyle…

Amerika Açık tek kadınlarda şampiyon Coco Gauff

Tenis sezonunun son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık tek kadınlar finalinde ABD’li Coco Gauff, Belaruslu Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. 2023 Amerika Açık tek kadınlar…

Kardeşlerim Doruk öldü mü? Kardeşlerim dizisinden Onur Seyit Yaran ayrıldı mı?

Kardeşlerim Dizisi 4. Sezonunda Doruk’un Sonu ve Onur Seyit Yaran’ın Ayrılışı Kardeşlerim dizisi, 9 Eylül tarihinde 4. sezonuyla ekranlara geri döndü. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte, Doruk karakterinin…

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir