Evrendeki Bilgi Hızı İkiye Katlandı


Bilginin evrende ne kadar hızlı hareket edebileceğinin bir sınırı var, tıpkı nesnelerin bir hareket hızı sınırının olması gibi: Bu bir kural. Fakat kuantum fizikçileri bilgi akışının nasıl büküleceğini keşfettiler.”

Rafi Letzter, Staff Writer

Çeviren Mert Küçükvardar

 

Normal şartlar altında, bilgi aktarımı üzerindeki nihai sınır mevcuttur. Evrenin bant genişliği, ışık hızından daha hızlı hareket etmeyen temel parçacıklar başına yaklaşık bir bittir. Bu, “geleneksel evren” de, kuantum materyal bilimi olaylara dâhil edilmeden önce evrenin nasıl geliştiğine dair bir varsayımdı.

Kuantum ile birlikte nihai sınırların nasıl olduğuna yönelik belirli saptamalar ortaya çıktı: Eğer arkadaşınızdan “1” veya “0” bitlerinden oluşan bir mesaj almak istiyorsanız, bir ışık yılı uzaklıkta ve sahip olduğunuz tek bir fotonun olduğuna yönelik varsayımdan hareketle, sadece tek bir ikili sayıyı kodlayabilirsiniz. Bu mesajı fotonun içinde ve ışık hızında arkadaşınıza doğru fırlatarak gönderebilirsiniz. Gönderdiğiniz arkadaşınız bir yıl sonra mesajınızı almış olacak. Eğer arkadaşınız gönderdiğiniz fotonu kullanıp size mesaj göndermek istiyorsa, bir yıl daha beklemeniz gerekecek. Bu nedenle daha fazla bilgi göndermek için daha çok fotona ihtiyacınız olacak.

Ancak, “Physical Review Letters” dergisi tarafından yayınlanan yeni bir makalede, birkaç kuantum fizikçisi, bu bant genişliğini iki katına çıkarmanın teorik olarak mümkün olduğunu gösterdi. “Tek Kuantum Parçacıklı İki Yönlü İletişim” başlıklı makalede anlatılan teknik, arkadaşınıza iki parçayı tek bir parçacıkla göndermenize olanak sağlamıyor. Ancak, siz ve arkadaşınızın aynı parçacığı aynı anda kullanarak birbirlerinden bir parça bilgi göndermesini mümkün kılıyor. Araştırmacılar bu durumu, parçacığın “farklı mekânsal konumların üst üste binmesi” şeklinde ifade ediyor. Araştırmaya, Viyana Üniversitesi’nden katılan araştırmacı Flavio Del Santo’de bilginin “aynı anda iki yerde” olduğunu vurguluyor.

Teori Gerçeğe Çevrilebilir Mi?

Aslına bakılırsa gerçeklik biraz daha karmaşık ancak bir parçacığı iki yerde aynı anda hayal etmek, burada neler olup bittiğini anlamak için yararlı bir yola benziyor. Journal of Physical Review Letters dergisinde yayınlanan yazı tamamen teorik ancak araştırmacılar Del Santo ve Dakić, teorinin gerçek dünyada çalışabileceğini göstermek için Viyana Üniversitesi’nde bir deney ekibi kurdu.

Araştırmacılar fotonları mekânsal süperpozisyona ayırmak için ışın ayırıcıları kullandılar. Yani bir bakıma iki yerde aynı anda olma durumunu gerçekleştirmeye çalıştılar. Bunu yaparak, ilk paragrafta tarif ettikleri şeyi ortaya çıkardılar. Parçalanmış fotonlara bitleri kodlama, tekrar bir araya getirme ve sonuçları yorumlama süreçlerini deneyimlediler. Araştırmacılar ayrıca, küçük bir değişiklikle ortaya çıkarılan tekniğin güvenli bir iletişimi sağlamak için kullanılabileceğini gösterdi.

 

Kaynak: https://www.livescience.com/61993-quantum-message-double-speed.html/12.3.2018

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir