Evren Öğrenmeye Devam Eden Bir Makinedir


Bilim insanları, evrenin öğrenmeye devam eden bir makine olduğunu söylüyor. Esasen, dev bir algoritmanın içinde yaşıyoruz.

Büyüleyici yeni araştırmalarda, kozmologlar evrenin tarihini kendi kendine öğreten, otodidaktik algoritmalardan biri olarak açıklıyor.

Brown Üniversitesi ve Flatiron Enstitüsü’nden fizikçiler de dahil olmak üzere bilim insanları evrenin, bugün çevremizde gözlemlediklerimize inmeden önce olası tüm fiziksel yasaları araştırdığını söylüyor. Bu çılgın fikir, gelecek bilimsel araştırmalara yardımcı olabilir mi?

Microsoft’tan “hesaplamalı, lojistik ve diğer genel destek” alan araştırmacılar, arXiV’de yayınlanan roman uzunluğundaki makalelerinde “teorik fizik, bilgisayar bilimi ve bilim felsefesinin kesişiminde, üç perspektiften bir tartışma” diye belirttikleri araştırmanın, büyüklüğü ve çok disiplinli doğasıyla alay ederek fikirler sunuyorlar.

Evrenimiz bir dizi fizik yasasını gözlemler ancak araştırmacılar, matematiğin evrendeki işleyişi göz önüne alındığında, diğer olası fizik yasalarının da eşit derecede olası göründüğünü söylüyor. Yani eğer bir grup olası yasa eşit derecede olasıysa, o zaman gerçekten sahip olduğumuz yasalara nasıl ulaştık?

Bilim insanları açıklıyor:

“Kullandığımız şekliyle ‘öğrenme’ kavramı, anbean, kaba adaptasyondan daha fazlasıdır. Kuramsallaştırma, modelleme ve tahmin etme olarak düşünülebilecek birikimli bir süreçtir. Örneğin Dünya’daki DNA/RNA/protein sistemi, adaptif bir süreçten ortaya çıkmış olmalı ve yine de herhangi bir adaptasyon anında çağrılabilecek olandan çok daha büyük bir organizma alanı öngörmektedir.”

Bunları hayvanların farklı ortamlarda gelişmek için uzmanlaştığı tüm farklı yolları inceleyen Charles Darwin‘in araştırmasına benzetebiliriz. Örneğin neden bir grup özel İspinoz türü yerine tek bir monolitik fizik yasalarına sahibiz? Bu, bir filozofun “doğal seçilimi” evrenin yasaları için ilk kez ortaya koyduğu en az 1893 yılına dayanan eski bir sorudur.

Makalede bilim insanları, evren bağlamında “öğrenme” tanımları da dahil olmak üzere bir dizi terim tanımlıyor. Evrenin, her birinin her gün yerine getirmesi gereken süreçlere sahip sistemlerden oluştuğunu söylüyorlar.

Her sistem, farklı diğer sistemlerden oluşan bir ortamla çevrilidir. Yakın çevrenizin başka insanlardan oluştuğu bir insan kalabalığında durduğunuzu hayal edin. Çevrelerinin her biri, senden ve diğer şeylerden oluşuyor. Evrim zaten bir tür öğrenmedir, bu yüzden evrenin fiziğin gerçekleşmesinin bir parçası olarak doğal seçilimi kullandığını önerdiğimizde, bu özel öğrenme türünü çağırıyoruz.

Bir şeyin öğrenmek için bilince sahip olması gerekir mi?

Bunu yapabilmek için öğrenmeyi dikkatli bir şekilde tanımlamanız gerekir. Organizmalar ve sistemler sürekli olarak daha fazla başarı veya daha yüksek üreme oranı gibi öğrenme çıktıları gösterirler.

Araştırmacılar bu ayrımı iyi açıklıyor:

“Bir anlamda öğrenme özel bir şey değil, fiziksel etkileşimlerle iletilen nedensel bir süreçtir. Yine de öğrenme nedeniyle meydana gelen olayları açıklamak için öğrenmeyi özel olarak görmemiz gerekiyor.”

Belirli bir kişi ve faaliyet için sonuçların hala kötü olduğunu öne süren “asla öğrenemezsiniz” ifadesini düşünün. Bu sonucu, öğrenmenin gerçekleşmediğini söylemek için kullanıyoruz. Ya kişi sonuçlarını değiştirmeye çalışıyorsa ve başarılı olamıyorsa? Öğrenmeyi yalnızca görünür sonuçlara dayalı olarak ölçüyoruz. Temel ayrıntılarla ilgileniyorsanız, 79 sayfalık çalışmanın tamamı; bir ton büyüleyici terim, tanımlar ve bunları kullanan bazı çılgın ve harika argümanlar sunuyor, buradan inceleyebilirsiniz. Bilim insanlarının amacı, öğrenen bir evren fikrine yönelik yepyeni bir kozmolojik araştırma kolu başlatmaktır.

Ve hepsi bu değil, diyip ekliyorlar:

“Yasalar gelişebiliyorsa, daha fazlasını da yapabilirler: Yalnızca yasalarını öğrenen bir evrenin yaşam ve fizikçiler gibi yeni fenomenler doğurmasının beklenebileceği fikrini düşünüyoruz.”

Çeviren: Elif Akçay

 

Kaynak: popularmechanics.com/science/a36112655/universe-is-self-learning-algorithm/

Related Posts

Müzisyen Niko Necdet’e komşu dehşeti! Önce pompalı tüfekle ateş açtı sonra baltayla evine saldırdı

İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan komşu kavgasında Arif Serdar K., müzisyen Niko Necdet Keresteci’ye pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra balta ile evine saldırdı. Olaylar güvenlik kamerasına da yansıdı….

Sen Türkülerini Söyle kazanan isim belli oldu!

Sen Türkülerini Söyle yarışması 10. bölümüyle süper final yaptı. TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan şarkı yarışmasında büyük finalin ardından kazanan isim netleşti. Peki, Sen Türkülerini Söyle…

Amerika Açık tek kadınlarda şampiyon Coco Gauff

Tenis sezonunun son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık tek kadınlar finalinde ABD’li Coco Gauff, Belaruslu Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. 2023 Amerika Açık tek kadınlar…

Kardeşlerim Doruk öldü mü? Kardeşlerim dizisinden Onur Seyit Yaran ayrıldı mı?

Kardeşlerim Dizisi 4. Sezonunda Doruk’un Sonu ve Onur Seyit Yaran’ın Ayrılışı Kardeşlerim dizisi, 9 Eylül tarihinde 4. sezonuyla ekranlara geri döndü. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte, Doruk karakterinin…

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir