Coğrafi Bilgi Sistemleri, Afetlere Hazırlanmaya Yardımcı Olabilir


İnsan her an risk altında. Depremler, seller, fırtınalar, kuraklık, heyelan, tsunami, yangınlar ve aşırı meteorik olaylar (yağmur, soğuk, kar vb.) gibi doğal afetler yüzyıllardır büyük can ve mal kayıplarına neden oluyor. Doğal afetlere beşerî etkilerin de eklenmesiyle bu riskler daha da arttı. Çevre kirliliği, küresel ısınma, plansız şehirleşme, yanlış arazi kullanımı, savaşlar ve terör olayları gibi birçok beşerî etki her an insanı risk altında bırakmakta. ABD’de, her yıl ortalama 1 milyar dolar zarara yol açan 15 afet meydana gelirken bu afetler ülkemizde de her yıl can ve mal kaybına yol açmaktadır.

Bu doğal ve insan kaynaklı afetleri en az kayıplara indirmenin yolu bilinçli bir planlama ve teknolojinin etkin kullanılmasını sağlamakla mümkün. Teknoloji, doğal afetlerin önüne geçemezken erken uyarı sistemleri, hazırlık ve müdahale araçları oluşturur. Özellikle Uzaktan Algılama  (UA) ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS), afetlerin etkisini en aza indirebilecek hazırlıklar için hayat kurtaracak işlevleri olan teknolojilerdir.  İlk olarak, risklerin tahmini ve olacak yerin bilinmesi önemlidir. Vatandaşlar hangi bölgelerin risk altında olduğunu bilmeli. Riskli bölgelerin bilinmesini sağlayan Coğrafi Bilgi Sistemleri, çeşitli simülasyonlar ile ayrıntılı risk yönetimi analizi ile toplumun bilinçlenmesini sağlamaktadır.

Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS), doğal ve beşerî afetlerin önceden bilinmesini, önlenmesini ve kriz durumlarında hazırlıklı olunmasını sağlar. Afet durumunda zamana karşı yarış niteliğinde olan arama- kurtarma çalışmaları ise hayati öneme sahiptir. Arama-kurtarma çalışmalarında toplumun önceden bilinçlendirilmesi, afetlerin şekli ve riskli alanların belirlenmesinde Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılmaktadır. Teknoloji, afetlerin önlenmesi yolunda yeni icatları ile insanlara kolaylıklar sağlamaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemleri çok yönlü verilerin değerlendirilmesi çalışmalarının bütünüdür. Afet alanlarının fiziki yapısı, yerleşme ve nüfus özellikleri gibi birçok parametreyi içeren Coğrafi Bilgi Sistemleri;  gelecek afet senaryoları, acil afetlere müdahale stratejilerinin geliştirilmesine ve olası afet durumlarında planlamaların yapılmasını sağlamaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemleri gelişmiş ve rantabl veri girme, işleme, analiz etme ve yorumlama açısından güncellenebilir bir sistemdir.  Uzaktan Algılama (UA) sistemi ise coğrafi mekânın gerçeğe yakın görüntülenmesinde etkin bir veri toplama yöntemidir.

CBS, uydu verileri ile modelleme yapılarak iklim değişikliğinin bir sonucu olan atmosferik afetlere karşı erken uyarı sistemini kapsar. Atmosferik verilerin simüle edilmesiyle kasırga, hortum, aşırı soğuk, kar fırtınaları, buzlanma ve aşırı kuraklık gibi birçok afeti engellemede, risk altında olan bölgeler belirleyerek, riskin önlenmesine yönelik stratejiler geliştirilmesini sağlar. Bu sistem içinde toprak kaymasını tespit eden erken uyarı sensörleri heyelan riskleri taşıyan bölgelerde kurularak olası afetlerin zararını en aza indirebilir. Doğal afetlerin yıkıcı etkisi ve oluşan kullanım yoğunluğu ile ortaya çıkan sorunların bertaraf edilmesinde güneş panelleriyle çalışabilen sistem, afet anında kullanılabilirlik sağlar. İstanbul’da yakın zamanda gerçekleşen depremde, GSM operatörlerinin hizmet verememesi durumu göz önüne alındığında sistemin ne kadar önemli oluğu ortadadır.

Coğrafi Bilgi Sistemleri, bir bölgenin topografya haritası, üç boyutlu arazi modellemeleri, jeolojik-jeomorfolojik haritaları, litolojik yapının dağılışı, arazi kullanım haritaları, hidrografik analizler, orman ve bitki örtüsü, atmosferik ve su kaynaklarında ki çeşitli kirleticilerin tespiti, şehirsel gelişim, sanayi alanları, ulaşım sistemlerinin denetlenmesinde ve gözlenmesi gibi daha birçok özellikleri, uzaktan algılama yöntemi ile gözlenmesini mümkün kılmaktadır.

Afet yönetiminde bu kadar önemli olan Coğrafi Bilgi Sistemleri hayatımızın haritalandırmalarda, telekomünikasyon ve ağ servislerinde, riskli bölge analizlerinde, şehirsel planlamalarda, çevresel etki değerlendirmelerinde, ulaşım planlamalarında, tarımsal uygulamalarda ki risk yönetiminde, afet yönetimi ve önlenmesinde, heyelan ve taşkın riskli alanların tespiti, arazi kullanımı ve alansal değişimi, doğal kaynaklar yönetimi, tarihi yapıların korunumu gibi birçok alanında kullanılıyor.

 

Yazar: Dr. Yaşar Akkaya

Related Posts

Müzisyen Niko Necdet’e komşu dehşeti! Önce pompalı tüfekle ateş açtı sonra baltayla evine saldırdı

İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan komşu kavgasında Arif Serdar K., müzisyen Niko Necdet Keresteci’ye pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra balta ile evine saldırdı. Olaylar güvenlik kamerasına da yansıdı….

Sen Türkülerini Söyle kazanan isim belli oldu!

Sen Türkülerini Söyle yarışması 10. bölümüyle süper final yaptı. TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan şarkı yarışmasında büyük finalin ardından kazanan isim netleşti. Peki, Sen Türkülerini Söyle…

Amerika Açık tek kadınlarda şampiyon Coco Gauff

Tenis sezonunun son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık tek kadınlar finalinde ABD’li Coco Gauff, Belaruslu Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. 2023 Amerika Açık tek kadınlar…

Kardeşlerim Doruk öldü mü? Kardeşlerim dizisinden Onur Seyit Yaran ayrıldı mı?

Kardeşlerim Dizisi 4. Sezonunda Doruk’un Sonu ve Onur Seyit Yaran’ın Ayrılışı Kardeşlerim dizisi, 9 Eylül tarihinde 4. sezonuyla ekranlara geri döndü. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte, Doruk karakterinin…

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir