Bu ülkelerde internet sansürü çok fazla


İnternet sansürü, zannedilenden daha yoğun. 179 ülkenin 10 tanesinde İnternet sansürü çok az ya da hiç yok, 10 tanesinde ise neredeyse her şey yasak.

Hükumetler, çeşitli nedenlerin arkasına sığınarak İnterneti yasaklayabiliyorlar. İnternet Sansürü Haritasında, dünyada İnternet sansür konusunda lider ülkeler sıralaması yer alıyor. Hangi ülkede hangi İnternet uygulaması yasak, bunu görmek mümkün.

Kendi ülkende neler yasak biliyor musun?

İnternet erişimine uygulanan sansür, bilgi özgürlüğü mücadelesinin en son savaş alanıdır. Ve her bir ülke bu durumla farklı bir mücadele içerisindedir. Rusya, sadece politik medyaya erişime kısıtlama getirirken komşusu Finlandiya sadece torrent’e erişime izin vermiyor.

İnternet sansürü konusunda ülkeleri sıraladığımız zaman Birleşik Krallık (İngiltere) ve Amerika Birleşik Devletlerinin internete bazı kısıtlamalar getirdiğini biliyoruz. Onları bazı diğer ülkeler takip ediyor.

Hükümetler internet sansürüne hevesli

Hükümetlerin internet sansürü konusunda arzulu davranması ve sansür kararı alabilmesinde birçok faktör rol oynamaktadır. Örneğin Kuzey Kore ’nin internet erişimini tamamen yasaklamasının en önemli sebebi, kapalı bir toplum oluşu ve kendi rejimine karşı oluşabilecek tüm popüler fikirlere karşı önlem alma korkusudur.

Suriye, Suudi Arabistan ve Yemen ise dini nedenlerden dolayı internet sansürü getirirken Çin, Tayvan ve Vietnam ise internet erişimini politik nedenlerden dolayı kısıtlamaktadır. Fakat sebebi ne olursa olsun insanın kendi ülkesinin internete hangi alanlarda kısıtlamalar getirdiğ ini bilmesi gerçekten de faydalı bir bilgidir.

Çevrimiçi sansüre küresel bir bakış!
Ülkelerin internet sansürü konusunda sıralanışı şöyle:

İnternet, size nerede yaşadığınıza bağlı olarak sınırsız veriye ulaşmanıza imkân tanır. Bu durumun nedeni ise çevrim içi özgürlüğümüz değildir. Aslında internet özgürlüğü denilen şey, çok da özgür olduğumuz anlamına gelmez. Bilakis çerçevesi ve sınırları belirlenmiştir. Bazı hükümetler internet kullanıcılarını ulaşmak istediği temalar konusunda sınırlandırırken bazıları da kısıtlamalar ve yasaklamalar getirir. Çevrim içi sansürleri hükümetler tarafından belirlenir ve amacı sizin internette ulaşmak istediğiniz bilgilere erişiminizi kısıtlamak veya engellemektir. Fakat bazı şirketler hükümetlerin bu keyfi uygulamalarına karşı çözüm yolunu bulmuşlardır.

Bu çözüm, VPN servis sağlayıcılardır.

Şimdi dünyada hali hazırda online sansür uygulayan devletlerin hangileri olduğuna bir göz atalım:

Editörün notu: Bu araştırma, 2017 Mayıs ayında yapıldığı için bazı değişiklikler olmuş olabilir. Dolayısıyla bazı ülkelerin verilerinde küçük değişikliklere rastlanabilir. Web sitemizi ziyaret ediniz.

Çeviri

Halil İbrahim İşbilici

Kaynak ve izin: VPN Mentor Sitesi.

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir