“Bu Teknolojiyi Yasakla”: Öğrenciler ABD Üniversitelerinin Yüz Tanıma Sistemleri Kullanımını Protesto Etti


36 okulda çevrimiçi eylemler sürerken öğrenciler, bir düzine kampüste de protesto düzenledi.

ABD’deki üniversitelerdeki öğrenciler okullarından kampüste yüz tanıma kullanmaktan kaçınmalarını talep etmek için protestolara katıldı.

Gelecek için Mücadele Müdür Yardımcısı Evan Greer,“Kolejler yüz tanıma ile mücadelede bir parlama noktası haline geliyor ve öğrenciler, profesörler, öğretim üyeleri ve araştırmacılar arasında büyük bir artış görüyor ”dedi.

2019 yılında, UCLA (University of California – Los Angeles) yöneticileri kampüste güvenlik gözetimi için yüz tanıma yazılımı kullanmayı önerdi. Programa karşı düzenlenen bir kampanyada, Gelecek İçin Mücadele (Fight for the Future) yüz tanıma teknolojisini çalıştırdı. UCLA öğretim üyeleri ve sporcuların 400’den fazla fotoğrafında ve yazılımın bir mugshot veritabanında fotoğraflı olanların 58’inin yanlış eşleştiğini buldu. Veri tabanı tarafından yanlış tanımlanmış olanların çoğu siyahiydi.

ABD’deki birçok üniversite öğrencisi yüz tanıma programına karşı olduklarını ifade eden yöneticilere mektup ve e-posta gönderdi. DePaul Üniversitesi’nde eyleme katılan bir öğrenci olan Dominique Coronel, “Eğitim güvenli bir yer olmalı, ancak bu teknoloji toplumdaki en savunmasız insanlara zarar veriyor. Bu teknolojinin ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (Ice) tarafından kullanıldığını görünce teknolojiyi kampüslerden yasaklamak için kampanyalara katılmak zorunda kaldım” dedi.

Gelecek için Mücadele’nin elde ettiği verilere göre, ABD’de yaklaşık 10 okul, kampüsünde yüz tanıma kullandığını doğruladı ve daha fazlası bunu kullanıp kullanmadıklarını söylemeyi reddetti.

Harvard, Columbia, Michigan Üniversitesi ve UCLA dahil olmak üzere yaklaşık 50 okul şimdi, Gelecek İçin Mücadele tarafından halka açık bir tavır almaya zorlandıktan sonra teknolojiyi kullanmamaya karar verdi. Pazartesi günkü eylemin ardından Ohio’daki Oberlin College ayrıca yüz tanıma teknolojisini kullanmamaya karar veren okullar arasında.

 

Çeviri: Elif Akçay

Kaynak: theguardian.com

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir