Bill Gates, çocuklara cep telefonu vermenin en “güvenli” yaşını açıkladı


Microsoft’un kurucusu Bill Gates “Mirror” dergisine verdiği son röportajda, çocuklarına 14 yaşına kadar cep telefonu kullanımını yasakladığını açıkladı.

Bill Gates hiç şüphesiz kitlelere ulaşmasına şahsen yardımcı olduğu teknoloji kullanımı için, kendi çocukları konusunda katı kurallara sahip. Gates yaptığı açıklamada “Sık sık ekran zamanını kaldırdığımız bir süre belirliyoruz, bu da onların mantıklı bir saatte yatağa gitmelerini sağlıyor” dedi.

Teknoloji milyarderi ayrıca çocukların sofra başında cep telefonu kullanmalarının yasak olduğunu ancak ders çalışmak ve ödev yapmak için kullanabildiklerini belirtiyor. Anne babanın bu kuralları belki katı gelse de Gateslerin çocuklarının cep telefonu sahibi olmaları yaşını geciktirmeleri iyi bir şey gibi görünüyor. Gates’in şu an 15, 18 ve 21 yaşında olan çocuklarının hepsi telefon sahibi olmak için alt yaş sınırını geçmiş. Fakat Gates’in Apple kurucusu Steve Jobs ile rekabetinden dolayı evde herhangi bir Apple ürünü kullanmaları da yasak. Ayrıca Steve Jobs da verdiği bir röportajda evde çocuklarının teknoloji kullanımı kısıtladıklarını söylemişti.

2016 yılında yayınlanan “Kids & Tech” dergisine göre, çocukların ilk cep telefonuna sahip olma yaşı 10.3’e düşmüş durumda. New York Times’a konuşan Influence Central Genel Müdürü Stacy DeBroff ise anne babaların kendi telefonlarını çocuklarına vermekten yoruldukları için bu yaş sınırının daha da aşağı düşeceğini düşünüyor.

Herhangi bir kar amacı gütmeden aileler için ürün kontrolu yapan bir kuruluş olan Common Sence Media‘nın Genel Müdürü James P. Steyer New York Times’a verdiği demeçte, kendi çocuklarına tek bir katı kural uyguladığını dile getirdi. Steyer “Ancak liseye başladıklarında telefon alıyoruz ve bunun şartı da kendilerini dizginleyebildiklerini kanıtlamaları. Hiçbir çocuk aynı değildir” dedi.

Peki, anne babalar çocuklarının hazır olduklarını nasıl anlayacak?

“PBS Parent” kuruluşu ebeveynlerin çocuklarına ilk telefonlarını almadan önce cevaplamaları gereken soruların listesini yayınladı. Anne babalar öncelikle bu sorulara bir göz atmalı.

Çocuklarınız ne kadar bağımsız?, Çocuklarınızla güvenlik açısından mı sosyal açıdan mı iletişim halinde kalmanız gerekiyor?, Ne kadar sorumluluk sahibiler?, Birkaç dakikalık konuşma ve uygulama indiriminin dışına çıkabilirler mi?, Derste telefonla yazışmayacakları, görüşmeleriyle başkalarını rahatsız etmeyecekleri ve fotoğraf, video foksiyonlarını sorumsuzca kullanmayacakları (ve başkalarını utandıracak şeyler yapmamaları ve rahatsız etmemeleri) konusunda güvenilirler mi?, Aynı zamanda müzik çalar, internet portal, taşınabilir film seyretme ve oyun oynama aracı olarak kullanılan akıllı telefona gerçekten ihtiyaçları var mı?, Bazı yeni uygulamalarda bulunan konum bilgilerini arkadaşları  ve belki bazı yabancılarla da paylaşacak bir şeye ihtiyaçları var mı?, Yeni veri kullanım masraflarını  bütçe planlamanıza eklemek istiyor musunuz? (Telefonlarını tuvalete düşürdüklerini size açıkladıklarında sakin kalmaya çalışın)

Reşat Okur

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir