Araştırmacılar “Terleyebilen” Robotik Bir El Geliştirdi


Teknoloji, yumuşak gövdeli robotların serin kalmasına yardımcı olabilecek gibi duruyor.

Muhtemelen en az bir on yıl daha olmayacak olsa da çoğumuzun robotların insanlardan ayırt edilemez hale geldiği günü görme şansı var. Robotların o zaman gelmeden önce geçmesi gerekecek aşamalar ise açık: insan benzeri zekâ, gerçekçi hareketler ve biraz daha az ürkütücü yüzler.

Araştırmacılar, yumuşak gövdeli robotların “terlemesine” ve böylece kendilerini serin tutmasına izin veren bir teknoloji yaratmak için birlikte çalıştı.

Robotik kolun parmaksı yapıları, çok sayıda sıcaklığa duyarlı mikro gözeneklere sahip. Ortam sıcaklığına bağlı olarak farklı tepkiler gösterebilen robotik kol, tıpkı insanlardaki gibi terleyebiliyor. İnsanlar için en temel durumlardan bir tanesi olan terleme, robotik ele fazlasıyla önemli bir yetenek kazandırmış oluyor. Terleme özelliğine sahip robotik kol, dakikada yaklaşık olarak 39.1 santigrat derece soğutma yapabiliyor.

Ortam sıcaklığı ya da robotun tuttuğu nesnenin sıcaklığı olması gerekenden yüksekse mikro gözenekler açılıyor ve etrafa su damlacıkları yayılıyor. Böylelikle robotik kolun sıcaklığı kısa bir süre içerisinde olması gereken seviyelere düşürülüyor. Tıpkı insan vücudunda olduğu gibi.

Tam araştırma oldukça teknik, eğer “fotopolimerizasyon”, “termoregülasyon” ve “gravimetrik şişme oranı” gibi kelimeler sizi korkutmuyorsa, tam metni buradan kendiniz de okuyabilirsiniz.

https://www.sophosakademi.org/wp-content/uploads/2020/02/terleyenel.mp4

 

Çeviren: Elif Akçay

Kaynak: techspot.com/news

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir