6 soruda sosyal medya bağımlı mısınız, öğrenin!


Sosyal medyada çok zaman harcayabilirsiniz. Kaç kişinin son Facebook paylaşımınızı beğendiğini görmek için birkaç dakikada bir telefonunuzu kontrol edebilirsiniz. Peki, böyle bir durumda siz sosyal medya bağımlılığı taşıyor musunuz? Ve bağımlı iseniz bunda büyütecek bir durum var mı?

Teknolojinin yan etkilerinin başında bağımlılıklar geliyor. Baylor Üniversitesinden Dr. James Roberts ve Prof. Dr. Ben H. Williams, “Teknolojiye ve sosyal medyaya olan bağlılığımız, diğer insanlarla girdiğimiz etkileşimi değiştirdi ve bu durum pek de iyi bir şey değil” diye düşünüyor. Ve teknolojiyle ilişkimiz hakkında şu kritik tespitte bulunuyor:

“Evet, teknolojiyle gelen avantajlar var. Ancak akıllı telefonlara saplantımız ve sosyal medya kanalları aracılığıyla yaşadığımız hayatlar, gerçek hayattaki ilişkilerimizde bazı problemler yaratabilir.”

Sosyal medya bağımlılığı hakkında çalışmalar

Roberts, uluslararası akıllı telefon bağımlılığı araştırması ve teknolojinin (akıllı telefonların) özellikle ilişkileri ve stres düzeylerini nasıl etkilediğine yönelik araştırmalarıyla tanınıyor. Roberts, “Too Much of a Good Thing: Are you Addicted to your Smartphone?”  kitabında bağımlılığa yönelik çözümlemelerde bulunuyor.

Roberts, madde ve davranış bağımlılıklarının 6 temel unsuru olduğunu açıklıyor: Göze çarpma, heyecan, tolerans, geri çekme semptomları, çatışma ve nüksetme.

Roberts kullanıcılara, bu bileşenlerin her birini ölçmek ve sosyal medya bağlarının bağımlılık olup olmadığını anlamalarına yardımcı olmak için 6 soru belirlemiş durumda:

  • Göze çarpma: Sosyal medya kullanımınız, gündelik yaşamınıza derinden entegre olmuş halde mi?
    • Bütün gün boyunca Twitter, Facebook, Snapchat, Instagram veya Pinterest gibi sosyal medyaları kullanıyorum.
  • Heyecan: Gün içindeki heyecan ve telaşınızın sosyal medya kullanımınızla ilgisi var mı?
    • Sıkıldıysam ya da yalnızken sosyal medya kullanıyorum.
  • Tolerans: Sosyal medyadan keyif almak için daha fazla zaman geçirmeye mi ihtiyacınız var?
    • Kendimi, sosyal medyayı gittikçe daha fazla kullanıyor olarak buluyorum.
  • Geri çekilme semptomları: Sosyal medyada olmadığınız zaman gergin misiniz?
    • Sosyal medya kullanmadığım zaman önemli bir şeyi kaçırmaktan korkuyorum.
  • Çatışma: Sosyal medya kullanımınız başınıza sorun açıyor mu?
    • Sosyal medya kullanımım arkadaşlarımla çatışmaya neden oldu, sınıfımda veya iş yerinde başıma sorun açtı..
  • Nüksetme: Sosyal medyayı terk etmeyi denediniz mi? Bu konuda başarısız oldunuz mu?
    • Sosyal medyada harcadığım zamanı kesmeye çalıştım ancak çok uzun sürmedi.
  • Roberts’e göre, “Bu soruların üçüne veya daha fazlasına “Evet” cevabı verdiyseniz, sosyal medya alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirmeniz gerekebilir. Ama çok fazla endişelenmeyin, hâlâ umut var.”

    Gerçekten önemli olanı gözden kaçırıyoruz

    Roberts’a göre sosyal medyada asıl amaç, “etkili dijital noktayı” bulmak… Fakat gerçekten önemli olan şeylere çok az zaman ayırıyoruz.

    “Anlamlı ve mutlu bir yaşamın temel taşı, toplum ve kişisel ilişkilerimizdir. Yaşamın dengesini kaybettiğimizde ilk sorun acı çekecek olan da bunlardır”.

    J. Roberts ve Ben H. Williams

    Çeviri: Mert Küçükvardar

    Kaynak: http://www.sciencedaily.com/ “Are you addicted to social media? Six questions”/ Oct 27, 2016.

    Related Posts

    Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

    UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

    Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

    Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

    Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

    Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

    Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

    İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

    Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

    Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

    Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir