58 Yıllık Kuantum Gizemi Yanlışlıkla Çözüldü


Laboratuvarda gerçekleşen mutlu bir kaza, yarım asırdan fazla süren bir sorunu çözmekle kalmayıp aynı zamanda kuantum bilgisayarların ve sensörlerin geliştirilmesi için büyük etkileri olan atılımcı bir keşfe de yol açtı.

Yaklaşık 60 yıl önce, Nobel Ödüllü fizikçi Nicolaas Bloembergen nükleer elektrik rezonansı adı verilen heyecan verici yeni bir fenomen öngörüsünde bulunmuştu. Ama hiç kimse bunu şimdiye kadar eylemde gösterememişti.

Nükleer elektrik rezonansına ilişkin gerçek kanıtlar, hatalı ekipman sayesinde Avustralya’daki New South Wales Üniversitesi’nde (UNSW) bir laboratuvarda kazayla keşfedildi. Atılım, bilim insanlarına çekirdekler üzerinde yeni bir kontrol seviyesi sağlıyor ve kuantum bilgisayarların gelişimini ciddi şekilde hızlandırabileceği düşünülüyor.

Bu fenomenin merkezinde, manyetik alanlardan ziyade elektrik kullanarak münferit atomların dönüşünü kontrol etme fikri yatar. UNSW’de profesör olan Andrea Morello, keşiflerinin tıp, kimya ve madencilik gibi farklı alanlarda yaygın olarak kullanılan nükleer manyetik rezonansın yerini alabileceğini dile getirdi. Morello, “Manyetik rezonans yapmak tüm masayı kaldırıp, sallayarak bilardo masasında bulunan bir topu hareket ettirmeye çalışmak gibidir. Topu hareket ettirmeyi amaçlıyoruz. Ama diğer her şeyi topla beraber hareket ettiriyoruz. Elektrik rezonans atılımında ise istediğimiz topa vurmak için bilardo sopasını hareket ettireceğiz” dedi.

Araştırmacılar, büyük bir nükleer dönüşe sahip olan antimonu kullanarak nükleer manyetik rezonans yapmak istediler. Bilim insanları bunu yaparak kuantum dünya ile klasik dünya arasındaki sınırı keşfetmek istiyorlardı. Ancak bir şeylerin yanlış gittiği fark edildi. Antimonun çekirdeği belirli frekanslarda cevap vermezken diğer frekanslarda ise güçlü tepkiler verdi. Araştırmacılar, bunun manyetik rezonans oluşturmak yerine elektrik rezonansı olduğunu fark ettiler.

Artık bilim adamları nükleer elektrik rezonansının nasıl çalışabileceğini bildiklerine göre, bunu uygulamak için yeni yollar araştırabilirler. Dahası, bunu kazara yapılan önemli bilimsel keşiflerin listesine de ekleyebiliriz.

Keşiflerinin uygulama alanında büyük bir ufuk açacağını düşünen Morello, “Hayatımın 20 yılı boyunca spin rezonansı üzerinde çalıştım ama dürüst olmak gerekirse nükleer rezonans fikrini hiç duymamıştım. Bu etkiyi bir kaza ile yeniden keşfettik. Oluşturduğumuz sistem, her gün deneyimlediğimiz klasik dünyanın kuantum aleminden nasıl doğduğunu çalışmak için yeterli karmaşıklığa sahip. Bu önemli sonuç uygulama alanı için büyük bir hazine” dedi.

Keşif, bundan sonra kuantum bilgisayarların geliştirilmesiyle beraber yüksek hassasiyete sahip elektromanyetik alan sensörlerinin oluşturulmasında kullanılabilir.

Araştırma Nature dergisinde yayınlandı.

 

Çeviren: Elif Akçay

Kaynak: sciencealert.com

Related Posts

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Halkla İlişkilerde Hangi Etik Teori Geçerlidir?

Halkla ilişkiler çalışanları arasında etik karar verme konusunda bariz bir boşluk göze çarpmaktadır. Peki, bu alandaki profesyoneller neden etik kararlar alamıyorlar veya etik bir ses oluşturamıyorlar? Profesyoneller…

Veri Simsarları Gizliliğinizi Nasıl Tehdit Ediyor?

Veri simsarları ve kişisel bilgilerle ilgili sorularınız yanıtlandı. Eğer son birkaç ayda “veri komisyoncusu” terimini fark etmeye başladıysanız, yalnız değilsiniz. Ayrıntıları merak ediyorsanız, işte bilmeniz gerekenler. Bilgi…

İşkolikler, Alışverişkolikler, Dijital Takıntılılar: Bağımlılıkta Sınırı Nereye Çekeceğiz?

Beyin Taramalarının Görüntüleri Saat yönünde, sol üstten sırasıyla: Normal bir beyin, obez bir kişinin beyni, bir alkoliğin beyni, bir kokain kullanıcısının beyni… Bu görüntülerdeki parlak renkli alanlar,…

Proje Yönetiminde Suskunluk Sarmalı

Suskunluk Sarmalı kuramı, 1964 yılında bilim insanı Elisabeth Noelle Neumann tarafından ortaya konmuş bir kitle iletişim modelidir. Neumann’ın yaptığı deneylerle oluşturduğu bu kuram “Eğer bir ortamda bir grup…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir