2020 Yılına Damga Vuracak 7 Teknoloji Trendi: Herkes Buna Hazırlıklı Olmalı!

4. Endüstri Devrimi’nin ortasındayız ve teknoloji her zamankinden daha hızlı bir şekilde gelişiyor. Bazı büyük teknoloji trendlerine ayak uyduramayan şirketler ve bireyler geride kalma riski taşıyor. Kilit eğilimleri anlamak, insanlara ve işletmelere fırsatları hazırlamalarını ve kavramalarını sağlayacaktır. Bir iş ve teknoloji fütüristi olarak ileriye bakmak ve en önemli eğilimleri belirlemek benim işim. Bu makalede, 2020’de herkesin hazır olması gereken en eli kulağında 7 eğilimi sizinle paylaşıyorum.

*Bernard Marr: Kendisi dünyaca ünlü bir yazar ve fütürist.

Marr’a göre yeni yılda iş dünyası ve gündelik yaşamımız üzerinde kilit rol oynayacak 7 teknoloji şöyle:

  • Yapay Zekâ hizmetleri (AI-as-a-service)
  • Yapay Zekâ (AI), zamanımızın en dönüştürücü teknoloji evriminden biri. “Uygulamada Yapay Zekâ” kitabımda da vurguladığım gibi çoğu şirket müşteri deneyimini geliştirmek ve ticari faaliyetlerini kolaylaştırmak için yapay zekayı nasıl kullanabileceklerini keşfetmeye başladı. Bu 2020 yılında da devam edecek ve insanlar yapay zekalarla birlikte çalışmaya daha fazla alışacakken, kendi yapay zekâ tabanlı sistemlerimizi tasarlayıp dağıtmak çoğu işletme için pahalı bir teklif olarak kalacaktır. Bu nedenle, yapay zekâ uygulamalarının birçoğu, bir hizmet servis platformu sağlayıcıları aracılığıyla yapılmaya devam edilecek, bu da bizim kendi verilerimizi beslememize ve algoritmaları ödememize veya kaynakları kullandıkça hesaplamalara izin verecek.

    Şu anda, Amazon, Google ve Microsoft’un beğenileri tarafından sağlanan bu platformlar, bir kuruluşun gerektirebileceği belirli görevlere uygulamak için gerekli (genellikle pahalı) özel mühendislikle birlikte, geniş kapsamlı olma eğilimindedir. 2020 boyunca özel ya da özelleştirilmiş belirli görevler için uygulamalar ve hizmetler sunmaya başlaması muhtemel daha geniş bir kabul alanı ve büyüyen bir sağlayıcılar havuzu göreceğiz. Bu, şirketlerin Yapay Zekâ kullanmamak için hiçbir mazereti kalmayacağı anlamına gelir.

  • 5G (5G Data Networks)
  • 3.nesil mobil internet bağlantısı bize süper hızlı indirme ve yükleme hızlarının yanı sıra daha kararlı bağlantılar sağlayacaktır. 5G mobil veri ağları ilk kez 2019’da kullanıma sunulmuş olsa da çoğunlukla (hala) pahalıydı ve sınırlanmış alanlar veya büyük şehirlerde çalışmakla sınırlıydı. 5G için 2020 yılının gerçekten uçmaya başlayacağı yıl olması muhtemel. Bu, daha uygun veri planlarının yanı sıra büyük ölçüde geliştirilmiş kapsama alanı ile herkesin eğlenceye katılabileceği anlamına geliyor. Süper hızlı veri ağları, yalnızca hareket halindeyken filmleri ve müzikleri daha yüksek kalitede yayınlamamızı sağlamayacak. Büyük ölçüde artan hızlar, mobil ağların evlerimizde ve işletmelerimizde çalışan kablolu ağlardan bile daha kullanışlı olacağı anlamına gelecek. Şirketler, her yerde süper hızlı ve istikrarlı bir internet erişimine sahip olmanın ticari sonuçlarını göz önünde bulundurmalıdır. Artırılmış bant genişliği, makinelerin, robotların ve özerk araçların her zamankinden daha fazla veri toplamasını ve aktarmasını sağlayarak Nesnelerin İnterneti (IoT) ve akıllı makineler alanında gelişmelere yol açacaktır.

        3. Otonom sürüş (Autonomous Driving)

    2020 yılında da hala özerk araçlara rutin olarak seyahat etmeyi umup görmeyi bekleyeceğiz fakat hala o aşamada değiller. Fakat şüphesiz önemli bir heyecan üretmeye devam edecekler. Tesla şefi Elon Musk, bu yıldan itibaren şirketinden gerçekten “eksiksiz” bir otonom araç yaratmasını beklediğini ve otomatik frenleme ve şerit değiştirme gibi daha az özerklik derecesinde çalışabilecek araç sayısının giderek yaygın bir görünüme kavuşacağını söyledi. Buna ek olarak, güvenlik ve eğlence işlevleri gibi doğrudan sürücüye bağlı olmayan diğer araç içi sistemler daha otomatik hale gelecek, veri yakalama ve analitik konularına bağlı kalacaktır. Google’ın kardeş şirketi Waymo, California’da, ilk ayda 6200’den fazla insanı taşıyan özerk taksilerle ilgili bir denemeyi yeni tamamladı.

    Tabii ki sadece araba değil kamyon taşımacılığı ve nakliye de daha özerk hale geliyor ve bu alandaki gelişmeler 2020 boyunca manşetlere çarpmaya devam edecek gibi görünüyor.

    Özerk sürüş teknolojisinin olgunlaşmasıyla birlikte, düzenleyiciler, yasa koyucular ve makamlar tarafından alınacak önlemleri giderek daha fazla duyacağız. Özerk sürüş, çoğumuz için pratik bir gerçeklik haline gelmeden önce, yasalardaki, mevcut altyapıdaki ve sosyal tutumlardaki değişikliklerin gerekli olması muhtemel. 2020 boyunca, teknoloji dünyasının dışına yayılan otonom sürüş konusundaki tartışmayı görmeye başlayacağız çünkü gittikçe daha fazla insan sorunun “eğer” değil, “ne zaman” olacağı fikrine yaklaşıyor.

  • Kişiselleştirilmiş ve Öngörücü Tıp (Personalized and Predictive Medicine)
  • Teknoloji şu anda benzeri görülmemiş bir oranda sağlık hizmetini değiştiriyor. Akıllı kollar gibi giyilebilir cihazlardan veri toplama kabiliyetimiz, herhangi bir semptom yaşamadan önce bile insanlarda sağlık sorunlarını giderek daha fazla tahmin etme ve tedavi etme becerisi sağlayacak. Tedavi söz konusu olduğunda daha kişiselleştirilmiş yaklaşımlar göreceğiz. Bu aynı zamanda doktorların veri odaklı bir anlayış sayesinde ilaçları daha kesin olarak reçete etmelerini ve tedavileri uygulamalarını sağlayan hassas tıp olarak da adlandırılır.

    Yeni bir fikir olmasa da teknolojideki son gelişmeler, özellikle de genomik ve yapay zekâ alanlarında, bize insanların farklı ilaç veya tedavi türlerine nasıl tepki verebileceklerinin yanı sıra vücutlarının belirli hastalıklarla savaşmak için nasıl daha iyi veya daha kötü donanımlı olduklarını anlamamızı sağlıyor.

    2020 boyunca, bireysel hastalarda daha iyi sonuçlar elde etmek için yeni öngörücü sağlık uygulamaları daha kişisel ve etkili tedavilerin uygulandığını göreceğiz.

  • Bilgisayarla görme (Computer Vision)
  • Bilgisayar terimleriyle “vizyon”, bir kamera veya sensör tarafından toplananları görsel görüntülerden ögeleri, yerleri, nesneleri veya insanları tanımlayabilen sistemleri içerir. Akıllı telefon kameranızın, yakaladığı görüntünün hangi tarafının bir yüz olduğunu tanımasını ve Google Görsel Arama gibi teknolojiyi güçlendirmesini sağlayan bu teknolojidir.

    2020’de ilerledikçe, giderek artan sayıda bilgisayarlı görüş donanımlı araç ve teknolojinin kullanıldığını göreceğiz. Özerk otomobillerin “görme” ve tehlike etrafında dolaşma yolları esastır. Üretim hatları, hatalı ürünleri veya ekipman arızalarını izlemek için bilgisayarlı görüş kameraları kullanacak ve güvenlik kameraları bizi 7/24 izlemeye gerek kalmadan sıra dışı herhangi bir şey hakkında uyaracaktır.

    Bilgisayar görüşü aynı zamanda 2020’de çok şey duyacağımız yüz tanıma özelliğini de sağlıyor. Teknolojinin akıllı telefonlarımıza erişimi kontrol etmede ne kadar yararlı olduğunu Apple’ın FaceID’inde gördük.

    Bununla birlikte, kullanım durumları 2020’de artacağı için, gizliliği aşma ve ‘Büyük Ağabey’ (Big Brother) benzeri devlet kontrolünü sağlama potansiyeli nedeniyle bu teknolojinin kullanımını sınırlama konusunda daha fazla tartışacağız.

  • Genişletilmiş gerçeklik (Extended Reality)
  • Genişletilmiş Gerçeklik (XR), daha sürükleyici dijital deneyimler oluşturmak için kullanılan yeni ortaya çıkan birçok teknolojiyi kapsayan bir terimdir. Daha spesifik olarak sanal, artırılmış ve karma gerçekliği ifade eder. Sanal gerçeklik (VR), gerçek dünyayı harmanlayan kulaklıklar kullanarak, bilgisayar tarafından üretilen bir dünyaya girdiğiniz, tamamen dijital olarak sürükleyici bir deneyim sunar. Artırılmış gerçeklik (AR), akıllı telefon ekranları veya ekranları aracılığıyla dijital nesnelerin gerçek dünyaya yerleşmesini sağlar (Snapchat filtrelerini düşünün). Karışık gerçeklik (MR), artırılmış gerçekliğin bir uzantısıdır; bu, kullanıcıların gerçek dünyaya yerleştirilmiş dijital nesnelerle etkileşime girebilecekleri anlamına gelir (AR kulaklıklı mikrofon seti ile odanıza yerleştirdiğiniz bir holografik piyano çalmayı düşünün).

    Bu teknolojiler birkaç yıldan beri var ama büyük ölçüde eğlence dünyasıyla sınırlı kaldı. Video oyunlarında en son teknolojiyi sağlayan Oculus Rift ve Vive kulaklıklar ve kamera filtreleri, Pokemon Go gibi akıllı telefon özellikleri en görünür örneklerini sunan oyunlardan.

    İşletmeler, mevcut XR formlarının her ikisinin de sunduğu heyecan verici olanakların zenginliği ile başa çıktıkça, 2020’den itibaren bunların değişmesini bekliyor. Sanal ve artırılmış gerçeklik, eğitim ve simülasyon için giderek yaygınlaşacak ayrıca müşterilerle etkileşime girmek için yeni yollar önerecek.

  • Blok zinciri teknolojisi (Blockchain Technology)
  • Blockchain, bu yıl yoğun bir şekilde ele aldığım bir teknoloji trendi fakat yine de teknoloji meraklısı olmayan bir şirketseniz bu konuyu hala boş olarak görme ihtimaliniz var. 2020, nihayetinde bunun değiştiği yıl olabilir. Blockchain, esas olarak işlemleri kaydetmek için kullanılan ancak şifreli ve merkezi olmayan yapısı nedeniyle güvence altına alınan dijital bir kasa defteridir. 2019 boyunca bazı yorumcular teknolojinin fazla abartılmış olduğunu ve belki de ilk düşünce kadar yararlı olmadığını iddia etmeye başladılar. Bununla birlikte, 2019 yılında FedEx, IBM, Walmart ve Mastercard gibi yatırımların devam etmesi gerçek dünyadaki sonuçların ortaya çıkmaya başlaması muhtemeldir ve eğer durumunu kanıtlamayı başarırlarsa, daha küçük oyuncular tarafından benimsemesinde hızlı bir artışa yol açabilir. Ve eğer işler planlanacaksa, 2020 aynı zamanda oldukça heyecan yaratacak olan Facebook’un blok zincir tabanlı kripto parası olan Libra’yı da görecek.

     

    Kaynak: forbes.com

    Çeviren: Elif Akçay

    Related Posts

    Müzisyen Niko Necdet’e komşu dehşeti! Önce pompalı tüfekle ateş açtı sonra baltayla evine saldırdı

    İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan komşu kavgasında Arif Serdar K., müzisyen Niko Necdet Keresteci’ye pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra balta ile evine saldırdı. Olaylar güvenlik kamerasına da yansıdı….

    Sen Türkülerini Söyle kazanan isim belli oldu!

    Sen Türkülerini Söyle yarışması 10. bölümüyle süper final yaptı. TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan şarkı yarışmasında büyük finalin ardından kazanan isim netleşti. Peki, Sen Türkülerini Söyle…

    Amerika Açık tek kadınlarda şampiyon Coco Gauff

    Tenis sezonunun son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık tek kadınlar finalinde ABD’li Coco Gauff, Belaruslu Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. 2023 Amerika Açık tek kadınlar…

    Kardeşlerim Doruk öldü mü? Kardeşlerim dizisinden Onur Seyit Yaran ayrıldı mı?

    Kardeşlerim Dizisi 4. Sezonunda Doruk’un Sonu ve Onur Seyit Yaran’ın Ayrılışı Kardeşlerim dizisi, 9 Eylül tarihinde 4. sezonuyla ekranlara geri döndü. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte, Doruk karakterinin…

    Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

    UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

    Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir