Çocuğunuzun depresyona girmesinde ekran süreleri muhtemel bir etken değil!

Sosyal medya kullanımı ve televizyon zamanı, bir süredir 8-12 yaş arası çocuklar ve gençlerdeki depresyona bağlanıyordu fakat yeni bir bulgu, tüm ekran sürelerinin depresyonla bağlantılı olduğunu göstermiyor.

Nasıl: Araştırmacılar, yedinci sınıfa giren, neredeyse kız ve erkek çocuklar arasında eşit bir şekilde bölünmüş 3.826 ergen üzerinde Montreal bölgesinde dört yıl boyunca çalıştı. Université de Montréal’de Patricia Conrod tarafından yönetilen ve JAMA’da yayınlanan çalışma, depresif davranış raporlarının dört tür ekran kullanmakla nasıl ilişkilendirildiğine baktı: bilgisayar, sosyal medya, televizyon ve video oyunları.

Bu eski haber değil mi?

Evet. Ancak çalışma hakkında şaşırtıcı olan şey, video oyunlarını gençlik depresyonu üzerindeki etkilerinde nötr olan tek bir ekran zamanı biçimi olarak izole etmesidir. Conrod, bunun nedeninin video oyunlarının genellikle gençleri veya insanları göstermemesi olabileceğini söylüyor. Öte yandan, sosyal medya ve televizyon, Conrod’un “idealize edilmiş yaşamların görüntüleri” olarak adlandırdığı ve çocukların kendilerini gösterdikleri parlak, filtrelenmiş, gerçekçi olmayan görüntülerle karşılaştırmasına neden olan özgüvendeki düşüşlerle ilişkilendirilebilir.

Başka bir sürpriz: Conrod ve ekibi, ekran sürelerinin haftalık fiziksel aktiviteyi etkilediğine dair kanıt bulamadılar. “Bu aklımıza, televizyon ile sosyal medya arasındaki depresyon ilişkisinin fiziksel aktivite yerine içerik ve düşünceler aracılığı ile gerçekleştiğini getirdi” dedi.

Olumlu olan herhangi bir ekran süresi var mı?

Conrod’a göre, hayır.

Sıradaki ne?

Bu araştırma halen başlangıç aşamasındadır. Conrod, demografik- toplumsal cinsiyet, sosyoekonomi ve önceki sağlık faktörlerinin, ekran zamanından itibaren depresyonda nasıl bir rol oynayabileceğini daha yakından incelemek gerektiğini söyledi. Araştırmacılar ayrıca, henüz tam olarak ekran zamanı ile ilgili neyin depresyona neden olabileceğini anlamadılar. Belirli bir görüntü türü mü var? İnsanları riske sokan belli davranışlar var mı? Bu soruları cevaplamak kolay olmayacak ancak daha sağlıklı bir yaşam sürmemize yardımcı olabilir.

Kaynak: technologyreview.com

Çeviren: Elif Akçay

Related Posts

Müzisyen Niko Necdet’e komşu dehşeti! Önce pompalı tüfekle ateş açtı sonra baltayla evine saldırdı

İzmir’in Foça ilçesinde yaşanan komşu kavgasında Arif Serdar K., müzisyen Niko Necdet Keresteci’ye pompalı tüfekle ateş açtıktan sonra balta ile evine saldırdı. Olaylar güvenlik kamerasına da yansıdı….

Sen Türkülerini Söyle kazanan isim belli oldu!

Sen Türkülerini Söyle yarışması 10. bölümüyle süper final yaptı. TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluşan şarkı yarışmasında büyük finalin ardından kazanan isim netleşti. Peki, Sen Türkülerini Söyle…

Amerika Açık tek kadınlarda şampiyon Coco Gauff

Tenis sezonunun son Grand Slam turnuvası olan Amerika Açık tek kadınlar finalinde ABD’li Coco Gauff, Belaruslu Aryna Sabalenka’yı 2-1 yenerek şampiyon oldu. 2023 Amerika Açık tek kadınlar…

Kardeşlerim Doruk öldü mü? Kardeşlerim dizisinden Onur Seyit Yaran ayrıldı mı?

Kardeşlerim Dizisi 4. Sezonunda Doruk’un Sonu ve Onur Seyit Yaran’ın Ayrılışı Kardeşlerim dizisi, 9 Eylül tarihinde 4. sezonuyla ekranlara geri döndü. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte, Doruk karakterinin…

Sevilla, Fenerbahçe maçına hazır

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu ilk maçında Fenerbahçe’yi konuk edecek Sevilla, hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Jorge Sampaoli yönetiminde tesislerdeki idmanın ilk 15 dakikası basın mensuplarına açık…

Akşener’in masayı dağıtmasının ardından Kaftancıoğlu’ndan, “Umutsuz olmayın” paylaşımı: Gidecekler

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, 6’lı Masa’da 5 liderin Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklediğini, buna karşı çıktıklarını söylemesinin ardından CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’ndan dikkat çeken bir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir